*Nettavisen* Økonomi.

Når kommer børsuværet?

Det er smul sjø på børsen. De siste årene har alle stormvarsler slått feil.

23.04.07 08:44

(NA24-KOMMENTAR): Fredag satte Dow Jones ny rekord. På Oslo Børs snuste også hovedindeksen på rekord. Verden over er det fremgang og rekorder på børsene. Det kraftige fallet i februar er det knapt noen som husker.

Ikke bare har børsene steget de siste årene. De har også svingt uvanlig lite.

Riktignok opplevde vi både i vinter og på forsommeren i fjor betydelige korreksjoner, men i stedet for å utløse panikk, fikk kursfallene kjøpere på banen.

I USA har man en indeks som går under navnet VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index). Denne indeksen gir et bilde av markedsaktørenes forventede volatilitet (altså kurssvingninger) de kommende 30 dagene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Riktignok viser indeksen oppgang under børsuroen i vinter og på forsommeren i fjor, men hovedbildet er at indeksen har ligget lavt de siste årene, etter at årene før og etter tusenårsskiftet var preget av mye større svingninger.

Permanent endring?
Er det stille før stormen? Eller er klimaet blitt permanent roligere – i alle fall på børsen?

Man kan finne argumenter for at det har vært en permanent endring. Veksten i land som Kina og India gjøre at verdensøkonomien er mindre avhengig av USA. Det er flere ben å stå på. Verdens finansmarkeder går ikke nødvendigvis ad undas selv om amerikanske boligpriser faller.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansmarkedene og den internasjonale informasjonsflyten fungerer stadig bedre. Det kan bidra til å gjøre investorer tryggere.

Utbredelsen av inflasjonsmål hos sentralbankene har ført til at investorene i liten grad trenger bekymre seg over høy og svingende inflasjon. Det demper usikkerheten. Det er også tegn til at inflasjonskontrollen har ført til en jevnere vekst i den underliggende økonomien.

Enorme mengder finanskapital skvulper nå rundt, og rentenivået er lavt. Det gjør at det fort flyter penger inn i aksjemarkedet hvis markedet begynner å fremstå som billig.

Ta høyde for ny uro
Likevel tror jeg tror man gjør klokt i å ta høyde for at usikkerheten vil tilta og svingningene øke. For lite frykt pleier å medføre at grådigheten tar overhånd, og kursene blir for høye – til noe utløser et kraftig fall.

I dagens situasjon med høy vekst i verdensøkonomien, store overskudd i bedriftene og moderate renter, er det riktignok ikke klart hva som skal utløse en børsnedtur. Boligfall? Økende inflasjon? Amerikanske underskudd på handelsbalanse og budsjett? Handelskrig og proteksjonisme? Klimakrise? Terror eller krig? En politisk krise i Kina? Tja, alt er mulig, men foreløpig virker ingen av kandidatene akutt skremmende.

Men det er som regel det uventede, det som ikke er i fokus, som plutselig stikker hodet frem og sier bø til børsen. Det skjer nok igjen.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Problemet med de rike
Tar fra de fattige, gir til de rike
Trygd til salgs
Skivebom om strøm
Drømmebolig gir aksjefall
Meningsløst statlig fond
Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.