*Nettavisen* Økonomi.

Narkotika, Myggen og toppfotball

Det er noe provinsielt over en kultur som har gjort helgefylla til en kunstform og raver hjem fra julebord med slipset rundt hodet.

09.09.08 08:19

(NA24-SKRÅBLIKK): Ikke før har verdens streiteste og mest berømte nordmann lagt støvlene på hylla, så gjør hans rake motsetning comeback. I første omgang med en offentlig innrømmelse av tidligere narkotikamisbruk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rekk opp hånden de som ikke visste det fra før, og med fare for å fremstå som en dopliberal hipster; det er unektelig noe provinsielt over en kultur som har gjort helgefylla til en kunstform, feirer avsluttet skolegang med et fireukers sammenhengende fylleslag og raver hjem fra julebord med slipset rundt hodet og rekesalat på skjorta år etter år, mens ordet narkotika stadig viskes slik de sier Waldemort i på trylleskolen til Harry Potter.

Mange som Myggen
Come on. Jeg kjenner svært få som kun har moret seg på alkohol. Dopflørt er for mange en like tåpelig som naturlig del av livets dannelsesreise. Nå skal det vel sies at en småbarnsfar som nærmer seg 40 neppe kan sette sitt misbruk på kontoen for "ung og søkende," men idrettsutøvere er jo som kjent ikke mest berømt for å være bråmodne.

Men, for de som måtte tro noe annet; det er ingen ufravikelig linje mellom narkotika, snowjoggere og svikt i knærne på Plata. De aller fleste kjenner sin besøkelsestid, og ender til slutt opp like pliktoppfyllende og lovlydige som resten av befolkningen. At junkiene også begynte i det små, forklarer bare det opplagte. Man må nødvendigvis lære å krabbe før man kan gå. For så riktignok å krabbe igjen i dette tilfellet, men dere skjønner hva jeg mener.

Er i form igjen
På sikt kan det vel bare gå en vei, og sånn sett er det selvsagt best å avstå. Noe Myggen etter eget sigende har gjort for lengst. At det tok ham en sommerferie å trene seg tilbake i Adeccoligaform forteller meg at det står relativt bra til med Myggens fysikk. Eventuelt at det står relativt dårlig til med oksygenopptaket til norske fotballspillere, men det får bli en annen diskusjon

Fotballfamilien slår ring rundt Myggen, og det er jo hyggelig, men jeg får inntrykket av de har satt seg fore å denge rushelvetes demoner ut av ham med fem om dagen, tunge intervaller og selvsagt litt kokos og herlig sammensveisende ablegøyer på treningsfeltet. Sikkert velment, men det spørs vel om det ikke var dette skøyeraktige "høy på livet" miljøet som drev ham ut i virkelighetsflukten til å begynne med. Noe jeg i så fall har full forståelse for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Harry-dop
Litt overraskende, dog, at han valgte det gamle jet set - nå bare harry-dopet kokain. At denne fotballspilleren en gang leste en hel Ingvar Ambjørnsenbok er allerede grundig dokumentert, og det er selvsagt et bohemstempel som forplikter, men hadde han orket å pine seg gjennom en biografi også, hadde han visst at Ambjørnsen og Jesushippiene Myggen tilsynelatende forsøker å linke på, selvsagt sverger til cannabis.

Dagbladet kårer om dagen tidenes norske landslagsspiller, og der ligger nå Myggen an til en soleklar seier. Et bevis på fotballfamiliens store hjerte, hevdes det der. Tja. Et bevis på all PR er god PR hevdes det nå her, men hva vet vel jeg.

Annet enn at om ikke lenge er alt dette glemt, og at Myggen igjen kommer til å briljere på norske fotballbaner. Men det spørs om han bør ta en "Robbie Fowler" og feire sin første scoring med å sniffe krittlinjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.