Narvesen skal selge Charlie Hebdo

En mann leser den nye utgaven av Charlie Hebdo i en kafé i Nice.

En mann leser den nye utgaven av Charlie Hebdo i en kafé i Nice. Foto: Eric Gaillard (Reuters)

Narvesen-systemet avviser Dagbladets påstand om trusler.

15.01.15 00:06

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Det er Narvesen Continental som skal selge Charlie Hebdo. Magasinene skal etter planen ankomme i slutten av denne uken eller begynnelsen av neste uke.

Onsdag kveld meldte Dagbladet at det har kommet flere telefoner til den aktuelle kiosken med trusler om at de ikke burde selge Charlie Hebdo.

Til Nettavisen, som var i den aktuelle kiosken kort tid etter, sa ansatte t de ikke kjenner til trusler. De har fått mange telefoner fra folk som ønsker å kjøpe magasinet, men har ikke oppfattet noen av dem som truende.

- Det ikke er fremstilt trusler mot Narvesen Continental i dag. Dagbladet skriver at «Norges eneste Charlie Hebdo-utsalgssted har mottatt trusler». Dette medfører ikke riktighet. Dagbladet hadde snakket med ansatte som hadde sagt at flere hadde ringt og uttrykt ønske om at magasinet ikke skulle selges på Narvesen. Fakta er at det er uttrykt ønske om å ikke selge magasinet. Verken mer eller mindre. Det å uttrykke ønske om at magasinet ikke skal selges, er ikke en trussel, skriver Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Narvesen-eier Reitan Convenience, i en epost til Nettavisen.

Vært i kontakt med PST og politi

Narvesen Continental i Oslo vil være eneste utsalgssted her til lands.

Vi ønsker å gjøre din redaksjon oppmerksom på at det ikke er fremstilt trusler mot Narvesen Continental i dag. Dagbladet skriver at «Norges eneste Charlie Hebdo-utsalgssted har mottatt trusler». Dette medfører ikke riktighet. Dagbladet hadde snakket med ansatte som hadde sagt at flere hadde ringt og uttrykt ønske om at magasinet ikke skulle selges på Narvesen. Dette bekreftet Dagbladets journalist til oss at var tilfelle per telefon i kveld. Fakta er at det er uttrykt ønske om å ikke selge magasinet. Verken mer eller mindre.

Det å uttrykke ønske om at magasinet ikke skal selges, er ikke en trussel. Dagbladet velger å bruke ordet trussel i heading og videre i saken flere ganger. Dette skaper naturligvis frykt hos ansatte og kunder.


Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, forteller at PST er i kontakt med Oslo politidistrikt og at de er kjent med at bladet skal selges i Narversen Continental.

SKAL SELGE: Narvesen i krysset Stortingsgata/Klingenberggata i Oslo sentrum blir landets eneste utsalgssted for Charlie Hebdo. Der hadde de ansatte ikke mottatt trusler onsdag kveld, men fortalte at mange hadde ringt, og kommet innom, for å høre om de solgte magasinet. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Fordi det er snakk om karikaturtegninger er det naturlig at PST er informert, sier Bernsen til Nettavisen.

Han kan ikke kommentere eventuelle tiltak som gjøres i forbindelse med bladsalget.

- Det er ikke meldt inn om nye trusler i kveld, opplyser han.

Videre forteller han at trusselbildet i Norge er uendret.

- Situasjonen er som den pleier. Det er heller ingen grunn til at folk i Oslo skal være ekstra bekymret nå, sier Bernsen onsdag kveld.

Får 200 eksemplarer

- Vi er lovet 200 eksemplarer. Den franske distributøren har sagt at de ikke kan love at vi mottar dem denne uken, men vi skal i alle fall få det ut i en butikk så snart de ankommer Norge, sier administrerende direktør for Reitan Convenience, Magnus Reitan.

Normalt har ukemagasinet Charlie Hebdo et opplag på 60.000. Onsdagens nummer kommer i et opplag på tre millioner. På grunn av den enorme interessen, vurderes det å trykke enda flere eksemplarer.


Papirutgaven kommer på fransk og er også oversatt til italiensk og tyrkisk. En elektronisk utgave kommer på engelsk, spansk og arabisk.

– Det er ikke forsiden terroristene hadde håpet på, fordi den viser ingen terrorister, sa Charlie Hebdo-tegneren Renald «Luz» Luzier, da den den første utgaven etter terrorangrepet mot redaksjonen ble presentert denne uken.

- Alt er tilgitt
Luz' forsidetegning forestiller muslimenes profet med en tåre i øyekroken og med skiltet «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie). Tegningen har også teksten: «Alt er tilgitt».

Bladet har fått blandet mottakelse i de muslimske miljøer. Noen mener at man nå må vise ro i møte med den nye karrikaturen av profeten. Andre mener at den nye utgaven er en krigserklæring.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.