*Nettavisen* Økonomi.

Nasdaq vil bli større

Foto: (Scanpix)

Teknologibørsen Nasdaq vifter med sjekkheftet. Se hvem de vil kjøpe.

11.04.07 11:58

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Trenden blant verdens børser er at de kjøpes opp eller slår seg sammen. Siste nytt i den sterke konsolideringstendensen er at Nasdaq vil kjøpe opp børsen i Philadelphia.

NA24 - din næringslivsavis

Nasdaq prøvde gjennom et fiendtlig oppkjøp å få tak i børsen i London, LSE. Budet fra Nasdaq var på 5,3 milliarder dollar, men det ble ikke anbefalt av London-børsens styre og i slutten av februar takket også aksjonærene nei. Nå skal teknologibørsen ha fått seg et annet mål.

Nasdaq skal nemlig være interessert i å få kloa i den ledende amerikanske elektroniske børsen som ligger i Philadelphia, ifølge Wall Street Journal. Det skal ha pågått samtaler i månedsvis, men en avtale er imidlertid ikke ventet å skje før om noen uker. Philadelphia-børsen er en av seks nåværende opsjonsbørser i USA, et marked som Nasdaq sa de ville satse på i løpet av 2007, ifølge Reuters.

Det er anslått at børsen i Philadelphia er verdt mellom 250-300 millioner dollar.

Flere samarbeider
Etter at Nasdaqs bud på LSE ikke ble godkjent, har det vært flere som har ment at teknologibørsen må komme opp med et godt alternativ til LSE. Børsens styreleder skal være under et enormt press fra investorene om å få sikret at børsen er konkurransedyktig.

Problemet til Nasdaq er at hovedkonkurrenten NYSE allerede har sikret seg et storsamarbeid med den paneuropeiske storbørsen Euronext, og en større andel av Indias nasjonale børs. NYSE har også planer om en større avtale med Tokyo Stock Exchange.

Tøff konkurranse
Den kanskje viktigste grunnen til at de amerikanske storbørsene Nasdaq og NYSE kjemper om globale markedsandeler er amerikanske reguleringer.

I USA er det nemlig regulert slik at aksjer listet på en børs også kan bli kjøpt på en annen. Børsene har også lett etter å få flere selskaper listet på børsen, noe som har resultert i at de har overtalt selskaper til å skifte fra en børs til en annen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.