Gå til sidens hovedinnhold

Nasjonaliseringsfrykt tynger

USA-børsen falt fredag i frykt for at staten tar over banker.

USA-børsene endte ned fredag, men sluttnoteringene ble ikke så ille som det så ut midt på dagen. På det verste var S&P 500-indeksen ned over 3 prosent.

Til slutt endte S&P 500 og Dow Jones ned drøyt 1 prosent. Dow er på det laveste nivået på seks år, mens S&P 500 fortsatt er litt over bunnen fra sist høst. Nasdaq klatret praktisk talt tilbake til nullpunktet.

Uken som helhet var uansett sørgelig. S&P 500 har falt hele 7 prosent fra sist fredag.

Finansangst
Fokus er på finanssektoren, og stadig flere spekulerer på om det overhodet er verdi igjen i aksjene til flere av de største bankene, eller om resultatet til slutt blir nasjonalisering.

For å illustrere: Oljeselskapet Exxon Mobil er nå verdt 354 milliarder dollar. De 24 bankene i en delindeks for denne sektoren er nå samlet verdt 269 milliarder dollar, ifølge TV-kanalen CNBC.

Markedet finleser nå alle signaler fra myndighetene. Christopher Dodd, demokratisk leder av Sentatets bankkomité, uttaler at det kan bli nødvendig å ta kontroll over enkelte banker. Enkelte aktører peker også på en tale sentralbanksjef Ben Bernanke holdt tidligere i uken, hvor han snakker hypotetisk om nasjonalisering av banker.

Fredag falt for eksempel Citigroup hele 24 prosent. Siden i fjor sommer har aksjen mistet mer enn 95 prosent av sin verdi.

Tidligere på dagen var finansaksjene enda svakere, men de hentet seg litt opp igjen etter at Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs understreket at administrasjonen har sterk tro på at «et privateide banksystem er riktig vei å gå».

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

GM stuper også
Resultatsesongen har også havnet noe i skyggen av problemene til den skadeskutte amerikanske bilbransjen. General Motors har sammen med Chrysler bedt myndighetene om ytterligere lån og tiltak for å unngå konkurs. Som et ledd i en omfattende restrukturering kommer de til å gjøre store kutt i arbeidsstokken for å kunne overleve.

Fredag falt GM-aksjen 12 prosent. Chrysler er ikke børsnotert.

Gull trygg havn
Generelt har bekymring rundt treffsikkerheten til tiltakspakkene fra Barack Obama og en strøm av negative nyheter fått investorene til å flytte midlene sine fra aksjemarkedet til mer trygge havner. Dette har blitt synlig gjennom at den amerikanske valutaen har styrket seg markant, og at gullprisen har steget opp mot 1.000 dollarnivået.

Fredag endte gullprisen opp 25,70 dollar til 1.001,80 dollar pr. unse for februar-kontrakten på råvarebørsen i New York. Tidligere på dagen var prisen på rekordhøye 1.007 dollar.

Laveste på seks år
Torsdag falt Dow Jones-indeksen til det laveste nivået på mer enn seks år og endte under grensen på 7.500-poeng. Når den velkjente industriindeksen faller under et slikt nivå er det frykt for at det skal medføre salgspress basert på teknisk analyse.

- Det er vanskelig å vite om det siste fallet er nok et skritt mot en ny fase i «bearmarket» eller bare en et resultat av svake spekulative posisjoner som er bygget opp de siste månedene. Det har vært enkelt for traderne å handle innenfor prisnivået de siste ukene og månedene og dette siste trekket kan være en lekse til spekulantene om at penger ikke er lett å tjene, skriver Simon Denham i Capital Spreads til sine kunder.

Konsumpriser opp
Konsumprisindeksen viser at prisene fortsatt viser en liten vekst til tross for at landet er i en dyp resesjon. I januar økte indeksen med 0,3 prosent fra desember. Når det justeres for volatile matvare- og energipriser økte konsumprisene med 0,2 prosent. Denne indeksen går under navnet kjernekonsumprisene.

Analytikerne ventet en vekst på konsumprisindeksen på rundt 0,3 prosent og at kjerneprisene ville økte med 0,1 prosent, viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Les mer: Prisoppgang i USA

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,34% til 7.365,67

Nasdaq -0,11% til 1.441,23

S&P 500 -1,14% til 770,05

Reklame

NÅ: Rekordlav pris på Northug-brillene

Kommentarer til denne saken