Naturvernere vil stanse Stordalen

Foto: (Tinn kommune)

Naturvernforbundet ber kommunen trekke milliardærens byggetillatelse.

09.06.11 21:28

«Det er av sine egne man skal ha det».

Hotellkongen Petter Stordalen har i flere år profilert seg som naturverner. Nå møter han motbør for sine hytteplaner på Rjukan.

Naturvernforbundet i Telemark mener det er begått saksbehandlingsfeil, og krever at Tinn kommune behandler saken på nytt.

Les hele klagebrevet her.

Det var i 2005 at Petter Stordalen kjøpte fjelleiendommen i Tinn kommune av skipsrederfamilien Klaveness for 8,5 millioner kroner.

Milliardæren liker rypejakt, og med på kjøpet fikk han 13.000 mål jaktterreng.

Problemene for Stordalen startet da utbyggingsavtale med Tinn kommune for alvor ble kjent i vår. «En hestehandel» ble avtalen kalt.

Foto: (Tinn kommune)

På eiendommen er det flere gamle hytter. Hyttene ligger sørøst for Skinnarbu ved Møsvatn. Dette er en del av Brattefjell-Vindeggen landskapsvernområde.

Tungtvann
Hyttene har historisk interesse fordi de ble brukt av kompani Linge under krigen.

Avtalen sikrer Stordalen byggetillatelse for en ny hytte på 130 kvadratmeter, mot at milliardæren setter i stand de gamle hyttene slik at de kan brukes som informasjons- og dokumentasjonssenter for villreinsdrift, samt en utstilling om den berømte tungtvannsaksjonen i 1943.

Stordalen ville i utgangspunktet sette i stand de gamle hyttene for eget bruk, men fikk i stedet tilbud av kommunen om å bygge ny, mot å sette i stand de gamle for kommunens bruk.

Foto: (Tinn kommune)

Naturvernforbundet viser til forvaltningsplanen, og mener kommunen ikke har anledning til å inngå en slik avtale med Stordalen.

-Må ha vært kjent
«Det må følgelig ha vært godt kjent for kommunen at det man ga tillatelse til våren 2010 var klart i strid med hele ideen bak fredningen av områet i 2000, og forvaltningen av det.», heter det i klagebrevet fra Naturvernforbundet.

Fylkesleder Tormod Svartdal i Naturvernforbundet i Telemark sier til Nettavisen at det har skjedd graverende saksbehandlingsfeil.

Direktoratet for naturforvaltning burde ha satt foten ned. Men det at de ikke gjorde dette, betyr ikke at kommunen går fri, mener han.

- Gled gjennom
- Direktoratet har ikke oppfattet alvoret i saken, og den har glidd gjennom uten at de har reagert, sier Svartdal.

Foto: (Tinn kommune)

Svartdal håper nå Direktoratet vil oppheve kommunens vedtak i saken, og at den kommer opp til ny behandling.

Heller ikke rikspolitikerne er fornøyd med denne Tinn kommunes «stordeal».

Stortingskritikk
I et leserinnlegg i Oppland Arbeiderblad gjør stortingsrepresentantene Eirin Sund fra Rogaland og Marianne Marthinsen fra Oslo det klart at de mener at lommeboka ikke skal kunne gi unntak for verneregler:

«Derfor tar vi klart avstand fra den hestehandelen som Tinn kommune tilbød Petter Stordalen da han fikk bygge hytte i et vernet område mot at han betaler for restaureringer av et gammelt hyttetun», skriver de.

Foto: (Tinn kommune)

Miljøvernrådgiver Bjørn Bjørnsen i Tinn kommune forsvarer avtalen med Petter Stordalen.

I forsvar
Han legger vekt på at Petter Stordalen eide hytter på denne eiendommen fra før, og at det ikke er noe automatikk i at man ikke kan få byggetillatelse i en vernesone.

- Når man leser media og hører Naturverforbundet, kan man få inntrykk av at noen misliker at noen er rikere enn andre, og eier mer enn andre. Men dette er ikke noe vi kan gjøre noe med, sier Bjørnsen til Nettavisen.

Bjørnsen mener videre at avtalen ivaretar en konkret utfordring for kommunen, nemlig å finne midler til å vedlikeholde gamle, verneverdige byginger.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få tak i Petter Stordalen for en kommentar.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

MittOppdrag : Få anbud på jobbben som skal gjøres

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Petter

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag