*Nettavisen* Økonomi.

NAV avblåser ledighetskrisen

Foto: Meek, Tore (SCANPIX)

Utflating i ledigheten.

27.08.09 10:39

Til tross for at det er flere ledige i Norge avblåser NAV nå krisen i arbeidsmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Ferske tall fra NAV viser at det var registrert 77.100 helt ledige personer i august.

Justert for sesongsvingninger tilsvarer det en økning på 700 i løpet av måneden. Det innebærer at 3 prosent av arbeidsstyrken er arbeidsledige.

Veksten avtar
I august økte antallet delvis ledige med 800, men veksten har gått ned de siste månedene.

- De sesongjusterte tallene viser at ledigheten fremdeles øker, men langt mindre enn i begynnelsen av året. Dette skyldes at veksten i ledigheten er svakere i store deler av privat sektor, samtidig som etterspørselen etter arbeidskraft er høy i offentlig sektor, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Sammenlignet med august i fjor har antallet helt ledige økt med 32.745. Det tilsvarer en økning på 74 prosent. I august i fjor var 1,8 prosent av arbeidsstyrken registert som helt ledige.

Hvis en inkluderer med alle som er på tiltak og som er registert som helt ledige økte antallet til 90.563 personer. Det er sesongjusterte tall og innebærer en oppgang fra 89.440 i juli og 52.503 i august i 2008.

Etterspør færre
I løpet av august har antallet ledige stillinger gått ned. En gjennomgang viser at det er blitt lyst ut 21 prosent færre ledige stillinger i august sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det siste halve året har antallet ledige stillinger holdt seg stabilt, men det er nå i ferd med å endre på seg. Tallene viser at det etterspørres færre ingeniører og IKT-fag. Industrien er også rammet.

Fordelt på bransjer viser tallene fra NAV at det er høyest ledighet innefor industrien. I august var 4,7 prosent av industriarbeiderne ledige. Bygg- og anlegg følger etter med en ledighet på 4,6 prosent. Det er lavest ledighet innenfor området undervisning, helse, pleie og omsorg og blant ledere.

Veksten innen ledigheten er størst og anlegg og ingeniør- og IKT-fag, der ledigheten har mer enn doblet seg i løpet av ett år.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag