NA24.no

NAV brukte én milliard på konsulenter

SLAKT: NAV er kritisk til egen konsulentbruk. Her er arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad og utviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal (i forgrunnen) under en tidligere høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
SLAKT: NAV er kritisk til egen konsulentbruk. Her er arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad og utviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal (i forgrunnen) under en tidligere høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Slakter seg selv i intern rapport.

I en internrapport som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, står det at etaten i 2012 brukte cirka én milliard kroner på konsulenter. Disse ble brukt til alt mulig fra IKT, til å evaluere konsulentbruken i NAV.

I rapporten konkluderes det med at konsulentbruken « ... møter få aksepterte standarder. Vesentlige risikoer er ikke håndtert på en akseptabel måte» skriver DN.

Internrapporten konkluderer med at NAV ikke er flink nok til undersøke om de trenger konsulenttjenestene som kjøpes. Det gjelder både om de har kunnskapen i organisasjonen fra før, eller om de faktisk trenger kunnskapen de kjøper av konsulentene.


I tillegg sier rapporten at det er «risiko for at organisasjonen oppfatter det lettere å få midler til konsulentkjøp enn til lønnsrammer».

Mens en NAV-ansatt koster cirka 500.000 kroner i året pluss sosiale kostnader, ligger et konsulentårsverk på mellom 2,1 og 3,5 millioner kroner. Bare i IKT-avdelingen jobbet det 500 konsulenter.

– Dette er helt tydelig et system som har vokst over alle hauger, kommenterer leder Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Vi har i utgangspunktet gode rutiner for oppfølgingen av konsulenter som Nav benytter. Det er viktig for oss at vi får verdi for pengene. På noen områder følger vi opp på en god måte, på andre områder har vi et forbedrings­­potensial, sier utviklingsdirektør Ingunn Midttun Godal i NAV til DN.

- Dette er sløsing med offentlige midler, sier tillitsvalgt Hanne Nordhaug i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i NAV. Hun mener konsulenter løser oppgaver som fast ansatte kunne ha gjort.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere