*Nettavisen* Økonomi.

NAV har skyhøyt sykefravær

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Etaten har feilutbetalt nær én milliard kroner. Fredag blir det maratonhøring.

15.01.10 08:54

Riksrevisjonen felte i oktober en fellende dom over etaten, som er gjennomsyret av rot og gjentatte lovbrudd og et budsjett på 300 milliarder.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holder fredag en høring om Riksrevisjonens rapport om revisjonen av Arbeids- og velferdsetaten.

Du kan lese hele rapporten her:Svakheter i etatstyringen og for dårlig internkontroll

Eksstatsrådene Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen, samt nåværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, må stå til rette for hva som har gått galt - og forklare hvordan de skal få etaten på skinner.

50 prosent høyere fravær
Interne tall VG har fått tilgang til viser at Nav, som skal få sykmeldte tilbake i jobb, i november hadde et sykefravær på 9,5 prosent.

Det er en økning på hele 23,4 prosent siden november 2008 - og ligger nesten 50 prosent høyere enn det som var tilfellet i resten av statlig forvaltning i tredje kvartal i fjor, og 44 prosent høyere enn i privat sektor.

Feilutbetalinger nær én milliard
På oppdrag fra Vårt Land har NAV gjennomgått hvor mange feilutbetalinger de har hatt siden 2007. Tallet er ganske så utrolige 983,4 millioner kroner.

Feilene skal skyldes brukere som ikke har fulgt informasjonsplikten, tekniske feil og regnefeil fra NAV.

- Det er ikke noen tvil om at Nav er i en krise, og at store deler av systemet ikke fungerer. Som riksrevisjonen også har påpekt har dette noe med at det har vært dårlig styring fra politisk ledelse, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen til Vårt Land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.