NA24.no

Piloter Norwegian
Piloter Norwegian (Norwegian / Creative Commons)

Nav og tilsynet: Norwegian kan fly med spanske piloter i Norge

Sist oppdatert:
Og de spanske pilotene får trolig rett til norsk folketrygd.

Følg dramaet i Norwegian nederst i saken!

Hverken Luftfartstilsynet eller NAV kan hindre fremtidig bruk av spanjoler på norske innenriksflyvninger. Det kan bety «hasta la vista» for norske piloter, skriver Finansavisen tirsdag.

Analytiker Kenneth Sivertsen i SEB viste Finansavisens lesere i forrige uke en fremtidig måte for Kjos å kutte kostnader:

- Et fly er stasjonert i Las Palmas, med spansk pilot og spansk kabinpersonale. Ruten til Oslo flys om natten, og lander i Oslo klokken fem neste morgen. Nå vil det optimale være å sette opp neste flight for dette flyet fra Oslo til Bergen eller Oslo til Stockholm og tilbake, før det samme flyet flys fra Oslo tilbake til Spania på kvelden. Kostnadsmessig er dette optimalt, sa Sivertsen.

Fakta: Fakta om streiken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 70 flygere i Norwegian gikk ut i streik lørdag 28. februar.
* Onsdag 4. mars gikk ytterligere 650 flygere ut i streik.
* Selskapet permitterte samtidig opptil 800 kabinansatte.
* Fra 4. mars har så godt som alle innenriksavganger i Skandinavia vært innstilt, i tillegg til de fleste flygingene mellom de tre landenes hovedsteder.
* De streikende pilotene er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway. Torsdag ble det kjent at Norwegian overfører flygerne i Skandinavia til tre nye datterselskaper: Pilot Services Norway, Pilot Services Denmark og Pilot Services Sweden.
* Serviceforbundet i Danmark har varslet sympatistreik for 3.000 av sine medlemmer. Søndag gjennomførte den finske luftfartsunionen en 14 timer lang sympatistreik.
* Fredag møttes partene til frivillig mekling hos Riksmekleren. Det endte i et nytt brudd lørdag morgen.
* Lørdag ettermiddag satte partene seg igjen ved forhandlingsbordet. Søndag kveld tok de pause.(©NTB)

- Ingen utfordringer
På spørsmål fra Finansavisen om spansk personell kan hyres inn til flyvninger internt i Norge, opplyser Luftfartstilsynet at ingenting i det flyoperative regelverket forhindrer dette. Forutsetningen er at «kravene til utdanning og trening med videre er oppfylt».

NAV ser heller ingen utfordringer ved at spanjoler jobber om bord på norske fly, og opplyser at spansk kabinpersonell muligens har rett til norsk folketrygd:

«Når du kommer fra et EØS-land for å arbeide her, er du pliktig medlem i folketrygden fra første dag, med mindre du er utsendt arbeidstaker fra hjemlandet» skriver NAV på dets hjemmeside ifølge Finansavisen.

Fortsatt ingen løsning
Partene i Norwegian-konflikten hadde fortsatt ikke kommet til noen løsning tirsdag morgen, skriver NTB.

«Intet nytt», lød den korte beskjeden fra kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i fagforbundet Parat klokka 7.

Mandag kveld ble et nytt forslag lagt fram. Forslaget er utarbeidet i samarbeid av advokatene hos Norwegian og Parat og vurderes nå av ledelsen i Norwegian og de streikende flygerne.

Kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian ønsket mandag kveld ikke å si noe om innholdet i forslaget.

Konkurrenter hjelper til
Vanligvis kjemper de om passasjerene fra Oslo til Praha og Aten. Nå er konkurrentene CSA Czech Airlines og Aegean Airlines blant selskapene som frakter passasjerer for Norwegian.

Tsjekkiske CSA har hatt et fly i sving for Norwegian i helgen, som blant annet fløy til og fra Praha. Greske Aegean har siden lørdag fløyet Norwegian-passasjerer til blant annet Paris, Amsterdam og Krakow, melder det danske flynettstedet Check-In.

«Det at man er konkurrenter, betyr ikke at man ikke kan hjelpe hverandre når det røyner på – særlig hvis det er penger å tjene. Det ser ut til å være filosofien», skriver nettstedet.

Begge de to selskapene er tradisjonelle flyselskaper, som har tatt opp konkurransen med lavprisselskaper som Norwegian. Aegean tilhører Star Alliance-nettverket, der blant andre SAS er medlem.

En rekke selskaper har fløyet passasjerer for Norwegian under streiken, men de fleste av dem er ikke vanligvis i direkte konkurranse om de samme passasjerene. 

Flygerne i Norwegian Pilot Union er nå inne i sitt ellevte streikedøgn. Streiken lammer Norwegians innenrikstrafikk.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere