NA24.no

Nav-sjef bekrefter tap på inntil 170 millioner

Joakim Lystad, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, opplyser at  de har tapt mellom 110 og 170 millioner kroner på problemene med etatens IKT-satsing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Joakim Lystad, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, opplyser at  de har tapt mellom 110 og 170 millioner kroner på problemene med etatens IKT-satsing. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nav har tapt mellom 110 og 170 millioner kroner på problemene med etatens IKT-satsing, ifølge arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Han måtte fredag forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i en høring om den sterkt kritiserte satsingen.

– Vår egen internrevisjon har beregnet at vi har tapt mellom 110 og 170 millioner kroner. Vi kan tape et tilsvarende beløp, avhengig av hvor mye vi får utnyttet i prosjekt to og tre. Allerede nå vet vi at vi får utnyttet en del, sa Lystad.

Riksrevisor Per-Kristian Foss fastslo da han presenterte en rapport om IKT-satsingen i høst, at Nav i dag ikke har de datasystemene de skal ha for å kunne fungere.

Ifølge Riksrevisjonen er 723 millioner kroner hittil blitt brukt i etatens moderniseringsprogram innen IKT. Det ble stanset i fjor høst.

– Hadde vi ikke stanset, hadde vi tapt mye mer. I tillegg ville uførereformen blitt utsatt, slo Lystad fast.

Lystad erkjente at det ble «for ambisiøst» å få iverksatt uførereformen fra 1. januar neste år og samtidig få på plass en ny IKT-løsning.

– Hvorfor vi ikke så dette tidligere, og hvorfor eksterne kvalitetssikrere ikke så dette tydeligere, vet jeg ikke om jeg klarer å gi noe godt svar på, sa han.

- Navs IKT-prosjekt ekstremt komplekst
Høye ambisjoner, stort tidspress og en diger organisasjon bidro til problemene i Navs IKT-satsing, mener ett av selskapene som var inne på IT-siden.

Sterias administrerende direktør Kjell Rusti understreket i fredagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at hans selskap ikke bidro på strategisk nivå i IKT-satsingen, men med faglig bistand til operativ drift av Navs IT-systemer.

Han ble likevel bedt om å si sin mening om hva som gikk galt i en satsing hvor komitéleder Martin Kolberg (Ap) slo fast at «flere hundre millioner kroner har gått til spille».

– Hva mener dere har gått galt, og hva bør vi gjøre for å få IKT-løsningen på rett spor? ville Frps Helge Thorheim vite.

– Det var veldig høye ambisjoner, veldig mange ting på en gang og veldig korte tidsfrister, svarte Rusti.

– Kompleksiteten og organisasjonen er så stor at gjennomføringen av et slikt program med denne ambisjonen, har meget høy risiko, la han til.

– Jeg tror det var en helt riktig beslutning å stoppe prosjektet ut fra et nøytralt synspunkt, fordi er det noe som er viktig i Nav, så er det å ha kontroll på prosjektene. Jeg tror det er veldig vanskelig å ha oversikten over dette store programmet, sa Rusti.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere