*Nettavisen* Økonomi.

Nav stilte jobbkrav – antall sosialklienter falt dramatisk

Sosialtjenesteloven åpner i dag for at kommunene kan stille krav om aktivitet eller andre vilkår for å utbetale stønad til livsopphold, men kommunene bestemmer selv om de vil stille aktivitetskrav. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Drammen kommune sparte 17 millioner kroner på ett år.

16.10.15 15:29

Høsten 2013 innførte Nav i Drammen krav om at unge mellom 18 og 25 år som ikke fra før var i aktivitet og som søkte sosialhjelp, skulle møte klokken åtte neste morgen.

– Vi trykket opp en svær plakat som ungdommene møtte direkte i døren. Det fikk den umiddelbare konsekvensen at vi klarte å skille ut dem som hadde behov fra dem som ikke hadde. Det var flere som valgte å ikke søke, sier Nav-sjef Steinar Hansen i Drammen til Dagens Næringsliv.

Antall unge som fikk utbetalt sosialhjelp, gikk ned fra 180 personer i snitt i månedene før det ble innført aktivitetskrav, til 105 i tiden etter. Utgiftene til sosialhjelp ble redusert fra 104 millioner i 2013 til 87 millioner i 2014. Hansen mener at aktivitetskravet er den viktigste forklaringen på nedgangen.

Forskere ved Frischsenteret slår i en nylig publisert forskningsartikkel fast at det er mye å hente på å stille slike krav til ungdom.

– Å la unge mennesker ta imot passive ytelser er å gjøre dem en bjørnetjeneste. Det bør være klare aktivitetskrav fra dag én. Vi finner at når Nav knytter ulike krav til mottak av sosialhjelp, har det ganske mye å si for hvor mange som mottar sosialhjelp. Det har også veldig mye å si for hvor mange som får fullført videregående skole, sier forsker Øystein Hernæs til DN.

Sosialtjenesteloven åpner i dag for at kommunene kan stille krav om aktivitet eller andre vilkår for å utbetale stønad til livsopphold (sosialhjelp), men det er opp til den enkelte kommune eller Nav-kontor om de vil praktisere aktivitetskrav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.