*Nettavisen* Økonomi.

Navnet ditt her koster over én million

Foto: Bryan Howard (Shutterstock)

Domenerevolusjon gjør det mulig å erstatte .no og .com med hva som helst. Men det koster. Sjekk prisen.

22.06.11 15:26

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) planlegger å utvide antall domenesuffiksene betydelig.

Det betyr at internettadresser kan ende på nært hvilket som helst ord på hvilket som helst språk, som kan erstatte tradisjonelle endelser som .no og .com.

- Historisk
BBC kaller dette den største endringen i internettverden på mange år.

- Ingen kan forutse hvor denne historiske beslutningen vil bringe oss, sier Rod Beckstrom, president og administrerende direktør for Icann.

Icann skal utvikle flere hundre såkalte generiske toppnivå domenenavn (gTLDs), som vil inkludere blant annet .google, .coke og .BBC. I dag finnes det kun 22 gTLDs, i tillegg til rundt 250 landsdomener.

Billig er det imidlertid ikke.

Lang prosess
Det vil koste svimlende 1,14 millioner kroner, eller 185.000 dollar, bare for å søke om en gTLD. Dette skal dekke kostnadene ved å utvikle domenenavnene og søksmål fra aktører som ikke får domenenavnene de har lyst på.

Hvis du ønsker å sikre deg et nytt domenenavn starter søknadsprosessen 12. januar. Det stilles strenge krav til søkerne om blant annet teknisk tyngde. Søkerne må fylle ut 50 spørsmål på 2-3 sider hver.

- Noen er bekymret for at standardene på disse bygningene er så høye at de aldri vil bli bygd. Det blir for dyrt, sier Bruce Tonkin, strategisjefen for domeneregistreringstjenesten Melbourne IT.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag