NA24.no

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen.
Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. (Foto: Reuters/Scanpix)

Navngir Guantanamo-fanger

Sist oppdatert:
Pentagon har tapt en rettssak og må etter fire års hemmelighold offentliggjøre navnene på hundrevis av fanger som sitter på Guantanamo.

Nyhetsbåret Associated Press (AP) gikk til sak mot det amerikanske forsvarsdepartementet med krav om å få ut navnene på fangene i amerikanske militærfengsler. Fredag avgjorde en domstol saken til fordel for AP.

Den amerikanske regjeringen har skjult identiteten, hjemlandet og annen informasjon om fangene, som er beskyldt for å ha kjempet mot USA. Regjeringen har hevdet at å offentliggjøre navnene på fangene, vil bryte med fangenes personvern og kan sette familiene deres i fare. Myndighetene mener å offentliggjøre navnene deres vil bryte mot Genève-konvensjonen.

De fleste fangene ble fanget under den USA-ledede krigen mot Taliban-regimet i Afghanistan i 2001.

Totalt blir mer enn 5000 sider offentliggjort, melder AP. De blir offentliggjort på Pentagons nettside. Navnene på fangene er ikke listet opp, men finnes inne blant hundrevis av transkriberinger fra avhør og i andre dokumenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere