NA24.no

Nødhjelp gir rentero

Sentralbankens krisehjelp ser ut til å lykkes.

Krisen i subprime-markedet og den påfølgende fordunstingen av likviditet i verdens kredittmarkeder har vært en konstant hodepine for investorer de siste månedene.

NA24 - din næringslivsavis

Tegn på bedring
Men det ser ut til at den siste tids samlede innsats fra europeiske og nordamerikanske sentralbanker er i ferd med å bringe situasjonen under kontroll.

Den såkalte «Interbank offered rate», renten bankene tilbyr hverandre for kortsiktige lån, har lenge ligget svært høyt, langt over styringsrenten. Den siste tidens hjelpepakker er i ferd med å få bukt med dette.

Alvorlig problem
Grunnen til at det har vært så viktig for sentralbankene å få ned denne renten er de effektene dette har på vekst. Jo dyrere det blir for bankene å låne penger, jo dyrere og vanskeligere blir det for investorer å få penger til prosjekter. Dette har igjen dramatiske implikasjoner for veksten i økonomien

Den europeiske sentralbanken, ECB, ga tirsdag krisehjelp til et illikvid pengemarked, med en innsprøyting av rekordhøye 350 milliarder euro (rundt 2800 milliarder kroner).

Siden da har Euribor, renten europeiske banker tilbyr hverandre, falt til 4,81 prosent. Dette er det laveste den har vært siden 30. november. Den tilsvarende renten i Storbritannia har falt enda kraftigere. Der ligger renten nå på 6,21 prosent, det laveste nivået på fire måneder.

Dermed ser det ut til at sentralbankenes intervensjon i pengemarkedene bærer frukter.

- Krisen er ikke over
Likevel kan det være noe tidlig å sprette champagnen.

- Finanskrisen er ikke over, konstaterte Giuseppe Maraffino, strateg hos UniCredit Global Research i Milano, til Bloomberg News.

- Vi må se hvor mye bankene ønsker å låne, og om pengemarkedsrenten faller.

Sentralbanksjef i ECB, Jean Claude Trichet, advarer også om at vi går en turbulent tid i møte.

- Tilpasningsprosessen i finanssystemet i den kommende perioden kan bli utfordrende, og vi må være forberedt på at risiko materialiserer seg når som helst, uttalte franskmannen til Europaparliamentets monetære komité i ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere