*Nettavisen* Økonomi.

Ned for sjette dag på rad

Foto: (Scanpix)

Det ble blodrødt på Wall Street onsdag.

14.01.09 22:51

Dow Jones-indeksen opplevde onsdag det største fallet siden 1. desember, med en nedtur på nær 3 prosent. Det er sjette dag på rad indeksen peker nedover.

Finans- og oljeserviceaksjer var blant taperne.

Flyter over av olje
Ukentlige lagertall bekreftet at amerikanske oljelagre er breddfulle. Lagrene av råolje økte med 1,1 millioner fat til 326,6 millioner fat, det høyeste nivået på 16 måneder. Dette var riktignok en litt mindre økning enn markedet hadde ventet, ifølge Bloomberg News, men også bensin- og destillatlagrene viste økning, og disse økte mer enn ventet.

Les mer: Overraskende oljetall

Prisen på den amerikanske referanseoljen falt med 43 cent til 37,35 dollar på råvarebørsen i New York. Dette bidrog til at delindeksen for oljeserviceselskaper falt hele 6 prosent onsdag. Delindeksen for oljeselskaper endte ned 4 prosent.

Shoppingstopp
Aktørene i finansmarkedene fordøyer en fersk rapport fra det amerikanske handelsdepartementet. Ferske tall viser at detaljhandelen gikk på en smell i desember. Detaljhandelen falt med 2,7 prosent i desember. Det

Hvis det volatile bilsalget holdes utenom, falt detaljhandelen med 3,1 prosent. Økonomene ventet ifølge estimater innhentet av Bloomberg News at detaljhandelen ville falle med 1,2 prosent i desember, mens detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å falle med 1,3 prosent.

Les mer: Juleshoppingen bremset opp

Forbrukerne i USA står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten, og har en nøkkelrolle hvis USA skal komme seg ut av det økonomiske uføret. Problemet er at husholdningene holder seg unna butikkene og medfører lavere forbruk. Faren er at resesjonen som startet desember 2007 vil vare lenger og blir dypere.

Importprisene falt 4,2 prosent i desember. Dette er et fall som er større enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Dow Jones Newswire var det ventet at importprisene ville falle med 6 prosent. Nedturen kommer etter at petroleumsprisene falt 21,4 prosent. Hvis importprisene blir justert for importen av petroleum falt prisene med 1,1 prosent.

Tvangssalg
I 2008 ble 1 million boliger i USA gjenstand for tvangssalg. Det tilsvarer en vekst på 63,4 prosent sammenlignet med 2007. Alt er ikke negativt. I fjerde kvartal falt antallet gjennomførte tvangssalg med 9,2 prosent til 266.986 fra tredje kvartal, mens alle søknader om tvangssalg falt med 2,4 prosent i de tre siste månedene av 2008. Nedgangen skyldes delvis tiltak for å bremsen den eskalerende utviklingen.

Les mer: Tvinges ut av hjemmene

Finans falt
Den kriserammede bankgiganten Citigroup fortsetter å falle til tross for ledelsens desperate kamp for å selge ut deler av konglomeratet for å skaffe kontanter. Onsdag falt aksjen hele 23 prosent, og ledet an nedover for en generelt svak finanssektor.

Sjef ga opptur
En av de få aksjene som steg onsdag var nettselskapet Yahoo, som endte opp 2,5 prosent etter at det ble kjent at Carol Bartz tar over som ny toppsjef.

Les mer: Yahoos nye sjef på plass

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -2,94% til 8.200,22

Nasdaq -3,67% til 1.489,64

S&P 500 -3,34% til 842,64

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag