*Nettavisen* Økonomi.

Nedgang for oljeprisen

Foto: (Scanpix)

Forventninger til OPEC-møte og prøvesprengning i Nord-Korea sender oljeprisen ned.

Oljeprisen holder seg over 60 dollar fatet, men må tåle en nedgang ved ukestart. Råolje for levering i juli faller 0,7 prosent til 61,27 dollar fatet i morgentimene mandag via elektronisk handel på råvarebørsen i New York. Det melder Bloomberg News.

Følg oljeprisen her

Men tidligere mandag natt norsk tid viste oljeprisen oppgang. Da nyheten om at Nord Korea hadde gjennomført en vellykket test detonasjon av en atombombe styrket imidlertid dollaren seg, og oljeprisen falt tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken er det også toppmøte i organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC. Det er nå forventet at det ikke kommer noen produksjonskutt som en følge av at oljeprisen har dratt bra opp den siste tiden. Kartellet møtes 28. mai og det er forventet av de aller fleste analytikerne at de vil holde produksjonsmålet uendret på 24,84 millioner fat per dag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

OPEC står for 40 prosent av tilbudet av olje i verden, og hva de gjør med sin produksjon har stor innvirkning på prisene. Fra desember i fjor, da OPEC gjennomførte sitt siste vedtak om produksjonskutt, har oljeprisen steget 54 prosent, ifølge Bloomberg News. Det er ønske hos flere land å kutte produksjonen ytterligere for å få prisene opp til 70 dollar fatet, men da risikerer man også at flere deltakerland ikke vil følge opp lovnadene om kutt.

Flere av landene i OPEC har merket det kraftig på inntektene at oljeprisen har rast, deriblant Venezuela. Dette kommer blant annet av at landene har økt sin offentlige pengebruk som følge av de enorme inntektene oljeeksporten skapte i fjor og året før. Når prisene har falt tilbake har det skapt problemer med budsjettene.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.