NA24.no

Nedgang på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs har en dårlig start på dagen.

Usikkerhet rundt oljepris er med på senke Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen har falt noe tilbake og drar med seg Oslo Børs ned. Hovedindeksen faller 0,59 prosent til 249,71 poeng. De foregående dagene i det nye året har børsen lagt på seg over 10 prosent, og ligger nærmere 40 prosent over bunnivået i november.

Børsnedturen kommer etter at aksjemarkedene i USA og Asia hadde en god dag. Troen på at Barack Obama vil få sving på den økonomiske aktiviteten når han tiltrer 20. januar har gitt investorene et håp om det verste snart kan være over.

På Wall Street steg de tre toneangivende nøkkelindeksene mellom 0,7 og 1,5 prosent. Det skjedde etter at Obama åpner for å godta et videre underskudd på budsjettet for å få skikk på økonomien igjen. Skattekutt står høyt på listen over tiltak fra den kommende presidenten, og det gir forhåpninger om at husholdningene igjen vil øke forbruket. Forbrukerne står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten i verdens største økonomi, og er en viktig brikke i å snu den negative tendensen.

Les mer: Obama løfter Asia

Oljeprisen faller noe tilbake i morgentimene, men holder seg like over 50 dollar. De siste dagene har konflikter i Midtøsten og mellom Ukraina og Russland medført et comeback i oljemarkedet. På kort tid har oljeprisen blitt løftet 35 prosent. Ved råvarebørsen i London blir februarkontraktene på nordsjøolje omsatt for 50,04 dollar per fat. Det er en nedgang på 0,97 prosent.

Noe av bakgrunnen for korrigeringen er frykten er at etterspørselen vil dårligere som følge av at den økonomiske situasjonen blir verre.

StatoilHydro faller 1,30 prosent til 129,30 kroner, mens Yara blir sendt ned 1,23 prosent til 160 kroner.

Norsk Hydro blir sendt ned 2,05 prosent til 31,05 kroner. Konkurrenten Alcoa har gått drastisk til verks. Den amerikanske aluminiumsprodusenten skal redusere produksjonen med 18 prosent eller rundt 750.000 tonn årlig. For å spare penger blir også 13.500 arbeidsplasser redusert, og skal i tillegg selge ut deler av virksomheten.

Følg utviklingen på Oslo Børs

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere