NA24.no

Nedgang på børsen

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Starter dagen i rødt.

Oslo Børs starter dagen på minussiden, og følger resten av Europa ned.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,61 prosent til 357,95 poeng.

Fridag i USA preger både aksjemarkedet og råvaremarkedet. Onsdag kveld styrket råvareprisene seg etter at dollaren ble ytterligere svekket. Torsdag morgen har dollaren tatt seg noe opp og medført at blant annet oljeprisen blir sendt ned.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år sendt ned rundt 1 prosent til 77,69 dollar per fat.

Statoil faller 0,75 prosent til 145,40 kroner og får følge av Yara som faller 2,05 prosent til 234,70 kroner.

Rabatter
NorDiag blir sendt ned 31,93 prosent til 4,05 kroner etter at de har gjennomført en rettet emisjon på 42 millioner kroner. Tegningskursen havnet på 1 kroner og med tanke på onsdagens sluttkurs på 5,95 kroner måtte bioteknologiselskapet lokken med en heftig rabatt. Noe av kursfallet må tilskrives at aksjene omsettes uten rett til tegningsrettigheter i forbindelse med en etterfølgende reparasjonsemisjon.

Les mer: Gigantrabatt i emisjon

DiaGenic har også hentet penger. I en rettet emisjon fikk de inn 34,4 millioner kroner der tegningskursen havnet på 2,75 kroner per aksje. Det vil også bli gjennomført en reparasjonsemisjon der eksisterende aksjonærer som ikke deltok i den rettede emisjonen får anledning til å tegne seg. Aksjene går uten rett til delta i den etterfølgende emisjonen fra og med i dag. Kursen faller 11 prosent til 2,75 kroner.

Teco Maritime faller 18,07 prosent til 1,36 kroner etter at de har lagt frem et nytt underskudd. I tillegg er de i brudd med lånevilkårene de har med Privatbanken. Selskapet opplyser at de regner med å få ordnet opp i bruddene i løpet av kort tid.

Les mer: Børsselskap i brudd med banken

Bredt fall ute
I Europa er stemningen også negative. I Tyskland faller DAX-indeksen 1,30 prosent, mens FTSE 100 i London senkes 0,80 prosent. Børsene i København, Stockholm og Helsingfors faller mellom 0,9 og 1,15 prosent.

I Asia har styrkelsen av den japanske yenen vært med på å dra ned aksjene. Målt mot dollar har yen steget til det høyeste nivået på 14 år. Når yenen stiger blir japanske varer dyrere for amerikanske bedrifter. USA er det viktigste eksportmarkedet for Japan, og store deler i resten av Asia.

Les mer. Knallsterk yen trakk ned i Asia

Stengt i USA
Det amerikanske markedet holder stengt i forbindelse med feiringen av «Thanksgiving Day» og til fredag er det dessuten halv dag på Wall Street. Det har tidligere vært med på å prege handelen i Europa og Oslo Børs gjennom lavere aktivitet på grunn av manglende signaler.

Onsdag endte de amerikanske børsene høyere i forkant av det mange benytter som langhelg. Gullprisen og oljeprisen steg til nye høyder.

Les mer. Olje og gull i støtet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere