NA24.no

Nedgang tross oppkjøp

Sist oppdatert:
Til tross for store oppkjøpsnyheter, falt USA-børsene mandag.

USA-børsene var mandag preget av faktiske og mulige oppkjøp, men til tross for dette falt aksjeindeksene moderatl.

TXU, den største elektrisitetsprodusenten i Texas, kan havne på nye hender. En gruppering bestående av blant annet Kohlberg Kravis Roberts & Co. og Texas Pacific Group har lagt inn et bud på 45 milliarder dollar for selskapet. Budet består av 32 milliarder dollar i et rent oppgjør, mens 13 milliarder dollar gjeld utgjør den resterende biten av totalsummen, som er rekord for denne typen gjeldsfinansierte oppkjøp av børsnoterte selskaper.

TXU-aksjen steg 13 prosent, men endte et par prosent under budets verdi, noe som nok reflekterer en viss tvil om myndighetene vil godkjenne kjøpet.

Budet smitter uansett over på flere av de andre kraftprodusentene i USA. Exelon Corp., den største operatøren av kjernekraftverk, har blitt oppgradert av meglerhuset Merrill Lynch i etterkant av budet på TXU. Meglerhuset tror det kan komme flere oppkjøpsforsøk i kjølvannet av TXU-budet.

Flere oppkjøp er dessuten i nyhetene. Company management og Colony Capital er blitt enige om å kjøpe Station Casinos for 8,8 milliarder dollar. Dow Chemical skal ifølge den britiske tabloiden Sunday Express være i ferd med å bli slukt av en gruppe private kapitalfond for hele 54 milliarder dollar. Dow steg 3,5 prosent.

Ifølge Financial Times kan DaimlerChrysler komme til å selge problembarnet Chrysler i bytte mot en minoritetspost i General Motors.

Verdens nest største produsent av AIDS-medisiner, Gilead Sciences, steg markant i førhandelen på Wall Street etter at flere studier viser oppløftende resultater for selskapets behandlingsmetoder for HIV. Oppgangen famlet utover dagen, men aksjen endte opp en halv prosent.

Oljeprisen har løftet seg etter at en vinterstorm har feid over USA, samtidig som situasjonen rundt Iran tilspisses. Vinterstormen bidrar til at markedet forventer at etterspørselen etter fyringsoljen vil få et hopp. Et fat nordsjøolje for levering i april koster mandag 61,35 dollar, opp en drøy prosent fra fredag og det høyeste nivået siden de første dagene i januar. I mellomtiden har prisen vært nede i rundt 53 dollar.

Dette var bra for olje- og oljeserviceaksjer, som gikk mot strømmen og steg mandag, men generelt er en høy oljepris ikke bra for det amerikanske aksjemarkedet.

Ned trakk også Arris Group, som falt 9 prosent etter at det ble kjent at Ericsson byr over Arris i kampen om Tandberg Television.

Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan holdt en tale hvor han kom med pessimistiske toner om de økonomiske utsiktene. Dette kan ha bidratt til at markedsrentene falt. Renten på tiårige statsobligasjoner er 4,63 prosent, ned fra 4,68 prosent mandag.

Dagens nøkkeltall

Dow -0,12% til 12.632,26

Nasdaq -0,42% til 2.504,52

S&P 500 -0,13% til 1.449,37

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere