NA24.no

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Nedjusterer oljeprisen

Sist oppdatert:
Regjeringen er svekket i oljetroen, og nedjusterer den gjennomsnittlige oljeprisen for neste års budsjett til 390 kroner fatet.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Dette er en nedgang på 35 kroner fatet fra årets estimat.

«I denne meldingen legges det til grunn en oljepris på 425 kroner pr. fat for inneværende år, og 390 kroner pr. fat for neste år. For de påfølgende årene lagt til grunn at oljeprisen gradvis faller ned mot et langsiktig nivå på 220 2007-kroner i 2015», heter det i statsbudsjettet.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er i tråd med våre estimater, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

Dollar avhengig
Clausen sier estimatene avhenger mye på hvordan dollarkursen utvikler seg.

- Regjeringen operer med priser i norske kroner, der kan det ligge en usikkerhet. Siden dollaren svinger opp og ned, sier han.

Han presiserer at historiske data viser at når oljeprisen faller går ofte dollarkursen opp og at noe kompenseres der.

- Men hvis dollarkusen faller med ti prosent, betyr det mye, sier han.

Les også: Alt om statsbudsjettet

Høy kurs
Høy etterspørsel etter olje, lite ledig produksjonskapasitet og usikkerheten om de fremtidige oljeleveransene fra noen viktige OPEC-land har bidratt til at prisen på råolje har økt i 2003 fra rundt 200 kroner fatet til rundt 350 kroner fatet i 2005.

- Oljeprisen vil nok holde seg høy. Vi ser en noe lavere snittpris i 2007 og ytterligere i årene som kommer, sier Clausen.

Statsbudsjettet estimerer at den gjennomsnittelige oljeprisen vil gradvis falle ned mot et langsiktig nivå på 220 2007-kroner pr fat i 2015.

For pessimistisk
Oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR har 425 kroner fatet som et gjennomsnittlig estimat for 2007.

- Hehe, jeg er ikke så pessimistisk som regjeringen. Jeg vet at mine estimater er over det som er konsensus i markedet. Men jeg tror den høye oljeprisen kommer tilbake, sier han.

Han tror grunne til regjeringens lave estimater ligger i den situasjonen oljeprisen har opplevd den siste tiden siden oljetippen i august på 78 dollar fatet.

- Problemet er tilbudssiden, sier han, og legger til: denne nedgangen er over om ikke lenge og da er vi tilbake på det høye 60-tallet, avslutter oljeanalytiker.

Sjekk NA24s egne oljesider HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere