NA24.no

USA, Wall Street, Børs
USA, Wall Street, Børs Foto: Henny Ray Abrams (Scanpix)

Nedslått stemning på Wall Street

Sist oppdatert:
Det var langt mellom gladmeldingene på USA-børsene, fredag.

Børsene på Wall Street avsluttet uken med nye fall.

NA24 - din næringslivsavis

Oktobermåned startet med et stygt fall på 2-3 prosent, og nedturen fortsatte altså fredag. Dow Jones datt 0,23 prosent til 9.487,67 poeng, mens S&P 500-indeksen ble sendt ned 0,45 prosent til 1.025,21 poeng. Nasdaq Composite falt 0,46 prosent til 2.048,11 poeng.

Dette er den andre uken med fall i det amerikanske aksjemarkedet. De tre viktige indeksene er alle rundt 2 prosent lavere enn da finansfolket tok fri forrige uke.

Svakere enn ventet
Mange lurer på om den kraftige børsoppgangen de siste to kvartalene har gått for fort i forhold til den underliggende økonomien. Dermed følges utviklingen i arbeidsmarkedet tett fordi dette er avgjørende for privat etterspørsel og konsum, som er viktig for at økonomien skal komme på beina igjen.

Rundt 15,1 millioner amerikanere står nå uten arbeid. Det viser tallene fra de amerikanske myndighetene som ble sluppet fredag ettermiddag.

Det var ventet at 175.000 arbeidsplasser forsvant i forrige måned, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg. Fasit ble langt verre. 263.000 arbeidsplasser forsvant, viste myndighetenes statistikk.

Les mer: Skuffende ledighetstall fra USA

Analytikerne ventet imidlertid at ledighetsraten ville stige til 9,8 prosent i september fra 9,7 prosent måneden før, og det stemte. Så høy har den ikke vært siden 1983.

- Dette var svakere enn ventet og avslutter en uke med flere svake amerikanske nøkkeltall. Vi tror oppsvinget blir tregt. Ledigheten har ikke nådd toppen ennå. Så lenge arbeidsmarkedet forverres vil ikke Fed vurdere å stramme inn i pengepolitikken, skriver analytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets i en kommentar til rapporten.

Kun halvveis i kredittkrisen
Det hjelper ikke stemningen at den anerkjente bankanalytikeren Meredith Whitney har gått ut og sagt at hun mener man er kommet kun halvveis i kredittkrisen i USA.

Hun skriver i en kommentar i Wall Street Journal at den økonomiske gjeninnhentingen i USA vil bli vanskelig fordi bankene fortsatt holder igjen på utlån til små bedrifter.

- Tilgangen til kreditt blir strammet inn i akselererende hastighet, skriver Whitney.

Les mer: - Vi er bare halvveis i krisen

Nedgang i ordrene
Det var også flere skuffelser fra USA. Fabrikkordrene falt med 0,8 prosent i august. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det var store sprik i anslagene til økonomene i forkant av tallene, men antallet ordre var likevel svakere enn hva markedet hadde forventet. Hvis transportordrene utelates ville fabrikkordrene økte med 0,4 prosent, mens forsvarsordrene ikke medregnes ville ordrene falt med 0,7 prosent.

Samtidig ble ordreinngangen av varige goder revidert til et fall på 2,6 prosent fra et fall på 2,4 prosent.

Les mer: Færre ordre i USA

Tror på stor oppside
Alle er likevel ikke like pessimistiske til utviklingen.

Den vellykkede fondsforvalteren Steve Leuthold sier denne fredagen at han tror S&P 500-indeksen vil stå i 1200 poeng før året er omme, og komme opp i 1350 poeng i løpet av 2010, ifølge Bloomberg News. Finansmannens anslag tilsier altså at den viktige amerikanske indeksen kan ha ytterligere 31,68 prosent å gå på.

Les mer: - Aksjemarkedet skal opp 30 prosent

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,23 % til 9.487,67 poeng

S&P 500 -0,45 % til 1.025,21 poeng

Nasdaq Composite -0,46 % til 2.048,11 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere