NA24.no

(Scanpix)

Nedtur ble opptur på Wall Street

Sist oppdatert:
Nedtur torsdag, opptur fredag – og alt i alt en ny positiv børsuke i USA.

Etter at USA-børsene torsdag opplevde sin største nedtur på lenge, ble det meste av fallet hentet inn igjen fredag. Dermed endte børsuken som helhet i pluss, og oppgangstrenden i det amerikanske aksjemarkedet er intakt. Dow Jones-indeksen har steget hver uke siden mars.

Makrotallene fredag vitnet egentlig om svakhet.

Den amerikanske detaljhandelen falt med 0,2 prosent i omsetning i april. Hvis en utelater bilsalget var omsetningen uendret. Økonomene ventet på forhånd at omsetningen i april ville øke med 0,4 prosent. På den andre siden ble tallet for mars revidert noe opp.

De amerikanske produsentprisene steg i april med 0,7 prosent. Hvis en ser bort i fra de volatile mat- og energiprisene økte ikke produsentprisindeksen i det hele tatt, og dette tallet blir det nok lagt mest vekt på.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at produsentprisene skulle øke med 0,7 prosent i april, mens kjerneprodusentprisene var ventet å vokse med 0,2 prosent i årets fjerde måned.

Når børsen steg fredag, har det trolig sammenheng med at mange mener dagens makrotall peker i retning av et rentekutt, noe som – isolert sett – er positivt for aksjemarkedet.

Oljeprisen steg for andre dag på rad. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster fredag kveld 66,79 dollar, opp fra 65,87 dollar torsdag.

Delindeksen for oljeaksjer steg 2 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte opp 3 prosent.

Bioteknologiselskapet Amgen er nedgradert av meglerhusene J.P Morgan og Citigroup. Nedgraderingen kommer etter at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA), har fattet med en lite gunstig vedtak for selskapet. Citigroup mener avgjørelsen gjør at 22 prosent av Amgens omsetning blir utsatt for risiko. Amgen-aksjen falt 2 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,84% til 13.326,22

Nasdaq +1,12% til 2.562,22

S&P 500 +0,96% til 1.505,85

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere