NA24.no

Foto: TIM SLOAN (Scanpix)

Nedtur ble til opptur

Sist oppdatert:
USAs finansminister satte nytt mot i USA-børsene tirsdag.

Tirsdag startet svakt, men så snudde det opp på USA-børsene. Til slutt endte de sentrale aksjeindeksene i snitt opp rundt 2 prosent.

Oppgangen kommer etter et grovt sett dobbelt så stort fall mandag.

Positive toner
Finansminister Timothy Geither bidrog trolig til å løfte børsen med beroligende toner om banksektoren.

Geithner sa tirsdag at «et overveldende flertall» av bankene har nok kapital. Det virker betryggende, spesielt fordi myndighetene nå gjennomføre såkalte «stresstester» av bankene. Markedet tolker nok finansministerens utsagn som et signal om at det ikke vil komme de helt fryktelige overraskelsene når resultatene av denne gjennomgangen blir offentliggjort, etter planen 4. mai.

Banker som Citigroup, Bank of America og JP Morgan Chase bidrog solid til oppturen. Alle steg rundt 10 prosent.

Banksektoren falt brutalt mandag. Bank of America rapporterte mandag bedre resultater enn forventet, men en lavere kvalitet på gitt kreditt og låneportefølje skremte markedet.

Tirsdag kom Bank of New York Mellon med svake kvartalstall. Aksjen falt marginalt.

Les mer: Storbank skuffer

Mange rapporter
Fokus er generelt på selskapsrapportene for første kvartal, og nå strømmer de på for alvor.

Blant annet har Caterpillar lagt frem et resultat etter første kvartal som ble bedre enn analytikerne hadde fryktet, men selskapet gjør endringer i sine egne utsikter. De halverer sine egne estimater for hele 2009 når det gjelder resultat per aksje til 1,25 dollar. Analytikerne hadde ventet 1,77 dollar per aksje i resultat for hele 2009.

Capterpillar har en dominerende posisjon når det gjelder anleggsmaskiner og blir derfor ansett som en viktig pekepinn på den økonomiske utviklingen generelt.

Caterpillar-aksjen steg tirsdag 3 prosent.

Les mer: Caterpillar guider ned

Kjemikaliekjempen DuPont reduserte resultatet til godt under halvparten i årets tre første måneder, og senker samtidig guidingen for inneværende år til 1,70-2,10 dollar per aksje. Tidligere ventet de et resultat på mellom 2 og 2,50 dollar per aksje. Analytikerne ligger inne med estimater på 1,88 dollar per aksje.

DuPont-aksjen steg 5 prosent.

Les mer: Skuffende signaler fra DuPont

Coca-Cola opplever at inntektene blir lavere og at det gir utslag i noe lavere resultater etter at det er gjort avsetninger. Justert for disse endringene ble resultatet helt på linje med analytikernes forventninger.

Coca-Cola falt 3 prosent.

Les mer: Mindre futt i Coca-Cola

Jevnt over er selskapsresultatene svake, men spørsmålet er om de er svakere enn ventet, og spesielt om fremtidsutsiktene er bedre eller verre enn forventet.

- Selskapene har et dårlig kvartal. Vi kan ikke vente gode resultatrapporter på den bakgrunnen, sier sjeføkonom Robert Brusca hos Fact and Opinion Economics ifølge CNN Money.

Olje opp
Den amerikanske referanseoljen WTI steg en drøy prosent til 46,51 dollar fatet på råvarebørsen i New York. I aksjemarkedet steg delindeksen for oljeservice 5 prosent, mens delindeksen for oljeselskaper endte opp nær 2 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +1,63% til 7.969,56

Nasdaq +2,22% til 1.643,85

S&P 500 +2,13% til 850,08

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere