NA24.no

Nedtur for børsspekulantene

Sist oppdatert:
Irans forsoningsvilje rammet både oljeprisen og Oslo Børs.

Oslo Børs klarte ikke følge opp den gode starten på uken og falt tilbake 1,14 prosent til 459,61 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Igjen var det oljeprisen som ble utslagsgivende for aksjene på børsen. Oljeprisen falt etter uttalelser fra den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad om at Iran kan komme til å stanse arbeidet med å utvikle anriket uran. Tidligere har Irans omstridte atomprogram gitt betydelig geopolitisk spenning etter at store deler av verden har stått i kø for å fordømme Irans provokasjoner.

USA har vært skarpest i kritikken av Iran, men en rekke andre vestlige land har også fordømt atomflørten til det oljerike landet. Mahmoud Ahmadinejad sier de gå til forhandlingsbordet hvis Vesten er villig til å gjøre det samme.

Oljeprisen falt 1,53 prosent til 57,25 dollar ved råvarebørsen i London og det bidro til å sende Statoil og Norsk Hydro rett ned. Fusjonsvennene falt henholdsvis 1,58 prosent til 156 kroner og 0,64 prosent til 193,75 kroner.

Oljen ble for tung
Flere av de andre oljeselskapene merket også fallet i oljeprisen. DNO endte ned 2,63 prosent til 11,12 kroner. Altinex falt 2,50 prosent til 1,17 kroner og fikk følge av PA Resources som falt 2,84 prosent til 51,25 kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker falt 3,25 prosent til 357 kroner, mens datterselskapet Aker Kværner fikk merke en nedgang på 2,69 prosent til 687 kroner. Det var hovedsaklig utenlandske meglerhus som dominerte selgersiden i Røkkes giganter.

Flere av tungvekterne viste også en dalende tendens. Telenor falt 2,17 prosent til 124,25 kroner, mens Orkla, Marine Harvest og Acergy falt mellom 1,3 og 2,7 prosent.

Rederiet Stolt-Nielsen falt hele 6,65 prosent til 168,50 kroner. Meglerhusene Lehman Brothers, UBS Waburg og Crédit Agricole Indosuez Cheuvreux Nordic var storselgere av aksjen.

Leverer gode tall
BW Gas, tidligere Bergesen Worldwide Gas, leverte godt over forventningene da de la frem sitt resultat for fjerde kvartal. Analytikerne var noe skeptisk i forkant av fremleggelsen og det klarte markedet å vise. Aksjen steg 5,63 prosent til 75 kroner.

Alt var likevel ikke optimistisk. Rederiet skriver at de er noe avventende til hvor bra inntjening selskapets skip vil vise i en noe usikkert marked.

Markedsovervåkningsavdelingen til Oslo Børs fikk en travel dag. Tre ganger måtte de undersøke kursutviklingen til tre aksjer.

NutriPharma var et av selskapene børsen så nærmere på. Etter kort tid ble børspausen opphevet og aksjen klatret helt til topps av vinnerlisten. Aksjene i selskapet la på seg hele 44,44 prosent til 3,25 kroner. Orion Securities har tatt aksjen inn i denne ukens utgave av Børsspeilet fra Økonomisk Rapport.

Flere kursraketter
Scana Industrier var også en kursrakett uten at noen helt kunne forklare hvorfor. Ifølge markedsaktører skal to av de største meglerhusene på Oslo har ringt rundt til flere av selskapets aksjonærer for å samle en større post.

Konserndirektør for økonomi og finans Christian Rugland i Scana Industrier bekrefter til NA24 at han har hørt fra enkeltaksjonærer at det har vært henvendelser i forbindelse med at noen ønsket å samle sammen en større aksjepost. Men dette gjaldt i forrige uke.

Like etter bekrefter selskapet at de har fått inn en ny kontrakt fra riggselskapet Sevan Marine. Kontrakten har en verdi på 25 millioner kroner.

Aksjen klatret 6,09 prosent til 12,20 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere