NA24.no

Nedtur for deg som handler på nett

Einar Brandsdal slipper å flytte til Danmark.
Einar Brandsdal slipper å flytte til Danmark. Foto: FOTO: Joakim Løschbrandt, Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
Regjeringen beholder 200-kronersgrensen for tollfri import av varer.

Ifjor gikk Netthandel og BliVakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal ut i Nettavisen og sa han ville flytte BliVakker til Danmark hvis regjeringen hevet 200-kronersgrensen for tollfri import av varer.

- BliVakker flytter til Danmark om de hever 200-kronersgrensen, sa internettgründeren til Nettavisen NA24.

- Hvordan skal vi klare å konkurrere med utenlandske nettbutikker når de har 25 prosent forsprang på meg? I tillegg er jo den norske arbeidskraften dyrere, noe som heller ikke gjør det lettere, fortsatte Brandsdal.

LES MER: - SV- og AP-folk skal bare ha og ha og ha hele tiden

LES MER: 415 prosent prisstigning - tollgrensen består

Siden 1975
Dagens Næringsliv skriver onsdag at regjeringen lar 200-kronersgrensen bestå.

- Det er det eneste fornuftige, sier Brandsdal til avisen.

«E-handelsrapporten 2013» fra Posten viser at omsetningen av fysiske varer på nett økte med 12,5 prosent mot en årsvekst på syv prosent i 2012. Det gir en omsetning i netthandelen på 15,2 milliarder kroner ifjor.

I 1975 ble det bestemt at nordmenn skulle slippe å betale merverdiavgift og toll på varer med en verdi på under 200 kroner som ble importert til Norge.

Justeres år for år

Fordi det hvert år er en inflasjon i samfunnet, pleier regjeringen hvert år å såkalt indeksjustere de aller fleste satser. Avgifter blir økt med noen kroner, grunnbeløpet i folketrygden justeres litt - og statlige organer tillates å prisjustere sine priser. Prisen på kollektivtrafikk øker litt - og Posten justerer sine gebyrer for å fortolle forsendelser.

Fra 2012 til 2013 økte Postens fortollingsgebyr for forsendelser over tollgrensen fra 125 til 129 kroner.

Men enkelte satser blir aktivt utelukket fra denne indeksjusteringen, og forholdes uendret. Barnetrygden og 200-kronersgrensen er to av satsene som det har blitt vane for å ikke gjøre noe med, og som dermed reelt sett blir lavere for hvert år etter hvert som inflasjonen fortsetter.

Kraftig inflasjon

Det er nå 38 år siden 200-kronersgrensen ble innført, og på den tiden har inflasjonen vært hele 415 prosent.

Det betyr at 200 kroner i 1975 tilsvarer 1030 kroner i dag.

Eller om vi regner andre veien: Om de i 1975 hadde satt grensen på samme nivå som vi har i dag, burde tollgrensen da vært på rundt 39 kroner.

Om du nå kjøper en vare på internett til 201 kroner, tar Posten 129 kroner i gebyr for å innhente 50,25 kroner i merverdiavgift til staten slik at varen i realiteten koster deg 380,25 kroner.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere