NA24.no

Nedtur for oljekrevende bransjer

Sist oppdatert:
Det er krise for fly- og cruiseaksjer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den rekordhøye oljeprisen fører til at fly- og cruiseaksjene har falt kraftig, skriver Finansavisen. For bilaksjene er bildet noe mer blandet.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen for flydrivstoff har aldri vært høyere enn den er nå. I løpet av det siste året har den steget med over 100 prosent, noe som merkes i flyselskapenes regnskaper.

På Oslo Børs har de slitt tungt i hele år. Norwegian og SAS har falt med henholdsvis 17 og 11 prosent. Aksjonærene i Icelandair og Finnair har heller ikke hatt en lys vår. Icelandair er ned 16 prosent den samme perioden, Finnair er ned med hele 29 prosent.

Også i cruiseselskapene er det dårlige tider. På Oslo Børs har cruisegiganten RCL gjort det svært dårlig de siste månedene. Siden midten av mars er aksjen ned med 17 prosent. Hittil i år er fallet totalt på 40 prosent.

I bilbransjen går det litt opp og ned, men det er ikke glede når oljeprisen stiger. På børsen i USA er det likevel ikke en like kraftig nedgang i bilaksjene som i fly- og cruiseaksjene. Ford er opp over 25 prosent i løpet av de to siste månedene mens Volkswagen og BMW har steget henholdsvis 16 og 9 prosent. General Motors har derimot fått en tyngre start på året med en kursnedgang på 12 prosent. Toyota har falt med beskjedne to prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere