*Nettavisen* Økonomi.

Nedtur for oljeprisen

Foto: (Scanpix)

Usikkerhet rundt utviklingen i den amerikanske økonomien trekker prisene ned.

20.04.09 08:40

Oljeprisen faller på forventninger om at det kommer nye rapporter denne uken som viser den amerikanske økonomien vil trenger lengre til på å finne tilbake til ny vekst.

Blant annet er det knyttet en del spenning til rapporten fra handelsdepartementet som viser hvordan ordreinngangen av varige goder utviklet seg i mars. Ifølge Bloomberg venter økonomene et fall for femte måned det siste halve året. Oljelagerrapporten senere denne uken vil også tillegges en del vekt i oljemarkedet.

Rekordhøye lagre
USA er den største forbrukeren av olje i verden og utvikling i økonomien blir tillagt mye vekt.

- Den amerikanske er helt klart den økonomien vi må se til for og se hvordan etterspørselssiden i ligningen fungerer. Med det i tankene har vi sett at oljelagrene vokser og vi har ikke sett tegn til at denne oppbyggingen begynner å avta, sier lederen for råvaremarkedet Geoff Clear i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

I forrige uke kom det en rapport fra det amerikanske energibyrået som viser at råoljelagrene ligger på det høyeste nivået siden desember 1990.

Det er også uklart hvordan oljemarkedet skal utvikle seg om oljelagrene igjen blir lavere.

En av BPs sjeføkonomer mener at det skal svært mye til før oljeprisen kan finne tilbake til tidligere høyder. Selv om oljelagrene vil bli lavere senere i år, og i teorien kan gi støtte til oljeprisen er det sannsynlig at oljetilbudet vil hindre et bredt rally hvis verdensøkonomien igjen vil vise vekst.

Ubenyttet kapasitet i oljemarkedet kan legge en demper oljepris i årene som kommer. Det sier sjeføkonom Christof Ruhl i den britiske oljegiganten til nyhetsbyrået Reuters.

Tror ikke på nytt rally
- Vil det bety at oljeprisene vil skyte i været igjen? Jeg tror ikke det, sier Ruhl til Reuters.

Sjeføkonomen i BP mener at reservekapasiteten vil kunne nå 6 millioner fat per dag ved utgangen av året. I 2008 lå den på 2,3 millioner fat.

- Selv om vi kommer tilbake til de nivåene av etterspørselsveksten de seneste årene, vil det ta tre år før vi er tilbake til et marked som var så stramt som i fjor. Og den globale økonomien er lite trolig til å vise de samme fremragende nivåene som de seneste årene, sier Ruhl.

Produksjonskuttene fra OPEC har sørget for at reservekapasiteten er antatt å øke, og tillegg kan vedvarende lav oljepris bidra til at nye prosjekter ikke blir bygget ut. Oljeselskapene finner det rett og slett ikke lønnsomt.

Svak start på uken
I løpet av helgen og i morgentimene mandag har oljeprisen begynt å vise svakheter. I den elektroniske handelen ved råvarebørsen i New York har prisen på lettoljen WTI falt til under 50 dollar per fat.

På råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i juni omsatt for 52,63 dollar per fat. Det tilsvarer en nedgang på 1,35 prosent.

Følg oljeprisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.