NA24.no

Nedtur for oljeprisen

Foto: MICHAEL NAGLE (AFP)
Sist oppdatert:
Oppgang for dollaren og frykt for de amerikanske oljelagrene sender ned oljeprisen.

Uken starter svakt for oljeprisen som faller til det laveste nivået på fem uker. Sammen med andre råvarer er det nedtur som følge av at dollaren styrkes.

Følg oljeprisen her

De siste ukene har også oljemarkedet fulgt tilstanden i de amerikanske oljelagrene. De legger stadig på seg ettersom etterspørselen etter drivstoff i det amerikanske markedet avtar. Dette sender prisene nedover. Flere analytikere tror nå at prisen kan falle ned mot 50 dollar fatet.

Råolje for levering i august, handlet på råvarebørsen i New York, faller 3,1 prosent til 64,65 dollar fatet. Man må tilbake til slutten av mai for å finne tilsvarende svake tall, melder Bloomberg News.

På råvarebørsen i London prises et fat nordsjøolje til 64,24 dollar fatet. Dette er en nedgang på 1,65 dollar fatet fra fredagens nivåer. Det ble ikke handlet råolje i det amerikanske markedet fredag.

Dollaren styrkes med rundt 1 prosent mot norske kroner, og styrker seg også mot euro. Dermed faller attraktiviteten til råvarer nominert i dollar. Større usikkerhet i verdensøkonomien, og mindre vilje til å ta risiko fra investorenes side som i stedet velger sikre amerikanske statspapirer, er årsaken til oppgangen.

Men uro i Nigeria kan sende oljeprisen opp i det korte bildet. En militant gruppe som opererer i Niger-deltaet melder mandag at de har sprengt en oljeledning som er eid av Chevron, og fordeleren som skal stå for 80 prosent av oljeselskapets oljestrøm i landet.

Siden 2006 har angrep på oljeinstallasjoner i Niger-deltaet, som står for store deler av oljeproduksjonen i Nigeria, ført til en reduksjon på 20 prosent av landets oljeeksport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere