NA24.no

Nedtur for Stoltenberg

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg har ikke lenger like godt grep om mannlige velgere. Arbeiderpartiet går nemlig mest tilbake på TV 2 Nyhetenes ferske desember-gallup.

Mens det størst regjeringspartiet har hatt en jevn opptur siden valget i september kommer nå tilbakegangen, selv om Arbeiderpartiet fortsatt ligger på en høyere oppslutning enn valgresultatet.

Mest tilbake
Arbeiderpartiet går mest tilbake med 2,5 prosentpoeng til 33,8 prosent. Partisekretær Martin Kolberg liker ikke utviklingen, men forsøker å avdramatisere tilbakegangen.

- Jeg registrerer at det er en tilbakegang, dette er egentlig en bekreftelse av valgresultatet, sier Kolberg til TV 2 Nyhetene.

Menn snur i større grad enn kvinner ryggen til Arbeiderpartiet - men dette har ikke noe med regjeringens politikk å gjøre, mener Kolberg.

- Jeg tror vi skal ta det litt med ro de politiske aspektene har ikke alltid samme gjenklang blant velgerne som i de politiske miljøene, sier Kolberg.

SV over 10
For de to andre regjeringspartiene er det bare små endringer. Sosialistisk Venstreparti ser for første gang etter valget 10-tallet med en oppslutning på 10,3 prosent (+ 0,5), mens Senterpartiet går tilbake 0,6 prosentpoeng til 6,2 prosent.

- Jeg synes vi har hatt mange gode saker, som viser at SV er et seriøst regjeringsparti. Jeg tror at velgerne setter pris på det, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan til TV 2 Nyhetene.

Hver tiende velger som stemte Senterpartiet ved Stortingsvalget sier i dag at de ville ha stemt Arbeiderpartiet.

Frp mest frem
Fremskrittspartiet er den store vinneren og går frem hele 2,9 prosentpoeng til 22,4 prosent. Ingen andre partier har like godt tak på velgere som stemte på dem ved valget.

Også Kristelig Folkeparti går svakt frem med 0,5 prosentpoeng til 5,5 prosent. Venstre beveger seg vekk fra sperregrensen på fire prosent og får på dagens TV 2-gallup 4,8 prosent, som er en fremgang på 0,6 prosentpoeng.

Ernas invitasjon
I forrige uke signaliserte Høyre-leder Erna Solberg at hun ønsker et nærmere samarbeid med Fremskrittspartiet. Samtidig henter Høyre for første gang på lenge flere tidligere velgere fra Frp, enn hva Fremskrittspartiet klarer å hente fra Høyre.

Likevel går Høyre tilbake med 1,4 prosentpoeng til 15,2 prosent. Noe som i følge bakgrunnstallene skyldes at Høyre i motsetning til flere av de andre partiene ikke klarer å hente velgere som satt hjemme ved Stortingsvalget i september.

Rødt flertall
Mens det de to siste månedene har vært et solid overtak for venstresiden, er de i dag tilbake på det knappe overtaket fra valgnatten.

Arbeiderpartiet ville fått 58 mandater (- 3), Sosialistisk Venstreparti 18 (+ 3), Senterpartiet 11 (som ved valget). Dette gir partiene på venstresiden 87 mandater, mot Høyresidens 82. Fremskrittspartiet ville fått 39 mandater (+ 1), Høyre 26 mandater (+ 3), KrF 9 mandater (- 2) og Venstre 8 mandater (- 2).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere