*Nettavisen* Økonomi.

Nedtur i New York

Børsene klarer ikke følge opp den sterke starten på året.

05.01.09 16:28

De amerikanske børsene faller rett etter åpningen og klarer ikke fortsette den gode starten på året.

NA24 - din næringslivsavis

På årets første børsdag steg de tre tellende indeksene i overkant av tre prosent. Nå har imidlertid uroligheter knyttet til den økonomiske situasjonen medført økt usikkerhet.

Dette medfører at den brede S&P 500-indeksen blir sendt ned 1,08 prosent til 921,73 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite er ned 1,34prosent til 1.610,30 poeng, mens den kjente Dow Jones Industrial svekkes 1,09 prosent til 8.935,77 poeng.

Følg utviklingen på Wall Street her.

- Deler av det vi ser i tidlig handel er søken etter rasjonalisering og ikke finne en tilstrekkelig, og vi ser noe nedsalg, sier analysesjef Arthur Hogan i Jefferies.

Hogan peker på at oppgangen som kom i forrige uke skjedde på lave volumer og at det kan bli vanskelig for å holde den positive utviklingen.

På makrofronten slapp det amerikanske handelsdepartementet statistikk over byggeinvesteringene i november. Tallene viser et fall på 0,6 prosent. Det er dog bedre enn hva markedet hadde ventet. Ifølge Dow Jones Newswire hadde økonomene forventet et fall på 1,2 prosent.

Samtidig ble tallene for oktober revidert til et fall på 0,4 prosent, noe som er en klar forbedring fra en omsetningssvikt på 1,2 prosent som opprinnelig ble meldt.

Markedet er for øvrig avventende til omsetningsstatistikk fra bilprodusentene. Det er ventet at bilsalget falt videre i desember, men anslagene spriker.

Steve Jobs, grunnlegger og toppsjefen i Apple, har gått ut og avkreftet ryktene rundt sin egen helse. Jobs meldte avbud til den årlige MacIntosh, og har overlatt den faste innslaget med foredrag til Phil Schiller. Det har fått spekulasjonene til å svirre rundt Jobs helsetilstand. Tidligere har Jobs overvunnet kreft, men har den siste tiden slitt med store vekttap. Forklaringen til vektnedgangen skyldes ifølge et brev Jobs har sendt ut hormonelle forstyrrelser, og har medført nedsatt helsetilstand.

Jobs forsikrer at han vil fortsette som øverste sjef for Apple i sykdomsperioden. Aksjekursen stiger rundt 3 prosent.

Les mer: «Supermann» er ikke døende

Den nyvalgte presidenten Barack Obama har kommet med noen av tiltakene for å redde den amerikanske økonomien. Blant annet åpner Obama for store skattekutt for å stimulere til økt forbruk. I tillegg har administrasjonen presentert flere tiltak for å få fart på den økonomiske aktiviteten.

Oljeprisen har fått et solid hopp og skaper bekymring for hvordan det vil slå inn på pressede forbrukere og selskaper. Konflikten i Midtøsten mellom Israel og palestinske Hamas har fått flere av landene i Midtøsten til å reagere. Iran truer med å stanse i oljeleveransene hvis ikke Israel trekker seg ut av Gaza. Dette er noe markedet har fryktet og USA blir også beskyldt for å være for støttende til Israel.

På det høyste var frontkontraktene til den amerikanske lettoljen i 48,56 dollar per fat, men har siden falt til 45,95 dollar per fat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.