*Nettavisen* Økonomi.

Nedtur over hele linjen

Nervøse og usikre investorer gir store svingninger på Oslo Børs.

10.08.07 13:25

Oslo Børs hentet seg noe inn etter et voldsomt fall de første minuttene. Ved lunsjtider tynger børsfallet i Europa og hovedindeksen ned 2,07 prosent til 461,56 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Aktiviteten er fortsatt høye på Oslo Børs. Torsdag nådde antall handler over Oslo Børs sine systemer på over 110.961 og det er godt over den gamle rekorden på 77.998 fra februar i år. Det viser en oversikt fra Oslo Børs.

Totalt byttet verdier for nærmere 19,1 milliarder kroner eiere og fredag kan også til å bli en dag med høy aktivitet. Ved lunsjtider er det omsatt aksjer for nærmere 7,8 milliarder.

Kreditturo
Det voldsomme børsfallet de siste dagene kommer etter at kredittmarkedet igjen viser svakheter. Likviditeten har skrumpet helt inn og det blir ikke tatt godt i mot av markedet. Problemene i forbindelse med boligmarkedet i USA har satt sine spor for låntagere med svak betalingsevne. Banker og fond advarer mot konsekvensene av eksponeringen innen subprimelån. Sist ut var BNP Paribas som måtte fryse tre fond på grunn av ingen likviditet.

Nå er frykten at trøbbelet for kredittmarkedet fortsetter. Flere banker og fond kan riste ut nye skjeletter fra skapene og dette bidrar til det massive reaksjonen på børsen.

Reddende hånd
Den europeiske sentralbanken, ECB, kommer med en reddende hånd. Ved å stille 750 milliarder kroner til rådighet bidrar de til at bankene har et sted å låne penger. Dette er med på å bedre likviditeten i kredittmarkedene. Den japanske sentralbanken har også stilt penger til rådighet for å bedre situasjonen.

På Oslo Børs er det spillprodusenten Funcom som virkelig får unngjelde. Aksjen stuper 26,57 prosent til 25,70 kroner. Selskapet har nok en gang utsatt lanseringen av det lenge etterlengtede online-spillet «Age of Conan». Det er dårlig nytt og markedet er nådeløse.

Aksjemarkedet like først ikke resultatet til Cermaq. Fiskeoppdrettsselskapet klarte ikke innfri forventningene, men aksjen har snudd nedturen og stiger 0,27 prosent til 91,50 kroner.

Faller ned
Oljeprisen faller videre på frykten for at uroen i finansmarkedet smitter på råvarene og oljen. Hvis svekkelsen i kredittmarkedet får fotfeste kan det i ytterste konsekvens smitte over på veksten i verdensøkonomien og dermed slå ut på etterspørselen etter olje. Spekulantene vurderer også sine posisjoner frem mot ukeslutt.

Statoil faller 1,70 prosent til 159,25 kroner, mens Norsk Hydro er ned 1,54 prosent til 207,75 kroner.

Europa i rødt
I Europa er det også en generell nedgang. Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt faller hele 1,6 prosent. I London blir FTSE 100 sendt ned 2,1 prosent, mens CAC 40 i Paris må tåle et fall på 2,4 prosent.

Samme tendens viser våre naboer i øst og sør. Investorene i Stockholm må se at børsen der faller hele 3,3 prosent, mens København er ned 1,62 prosent. I Finland blir Helsinki sendt ned 2,9 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.