*Nettavisen* Økonomi.

Nedtur på børsene

Engstelige investorer ser mørkt på fremtiden.

11.11.08 09:01

Optimismen i de asiatiske aksjemarkedene falt tirsdag etter nye bekymringer for inntjeningsutsiktene for regionens selskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Morgan Stanleys sammenveide regionindeks faller 3,1 prosent, med størst nedgang i råvaresektoren.

I Japan var det verdens største klokkeprodusent Citizen som forsuret stemningen etter at selskapet kuttet inntjeningsestimatene for inneværende år med en tredjedel. Aksjen falt 9,5 prosent på Tokyo-børsen.

- Inntjeningen for de janpanske selskapene vil sannsynligvis ikke ta seg opp før tidligst i andre halvår i 2010, skriver sjefstrateg Shinichi Ichikawa i Credit Suisse Group i en rapport.

Han har tidligere forventet en nedgang i inntjeningen i 2008 med 30 prosent, men har nå økt den til 40 prosent for japanske selskaper.

Det kom også negative bidrag fra den australske aluminiumsprodusenten Alumina Ltd som har lagt ekspansjonsplaner på is i tillegg til at en ny undersøkelse viser at næringslivet tro på fremtiden nå har falt til rekordlave nivå. Man frykter nå at den australske økonomien skal være på vei inn i sin første resesjon siden 1991.

- Vi er mer bekymret for inntjeningen fremover. Dersom man har en nokså lang investeringshorisont er disse nivåene en kjøpsmulighet. Men for neste år lurer jeg på om avkastningen kan rettferdiggjøre risikoen, sier forvalter Lim Chang Gue i Samsung Investment Trust Management Co. i Seoul til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.