*Nettavisen* Økonomi.

Nedtur på Wall Street

USA, Wall Street, Børs Foto: Henny Ray Abrams (Scanpix)

De amerikanske børsene ligger an til en svak start på oktober.

01.10.09 15:55

Aksjene faller fra start på de toneangivende børsene i USA torsdag.

S&P 500 faller 0,78 prosent til 1.059,17 poeng, mens Nasdaq er ned 0,84 prosent til 2.104,87 poeng. Industriindeksen Dow Jones faller 0,58 prosent til 9.655,45 poeng.

Investorene har fått servert en rekke nøkkeltall som gir et oppdatert bilde på hvilken vei det bærer for verdens største økonomi.

Ledighetstall i fokus
Før børsåpningen ble det lagt frem ukentlige ledighetstall.

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 17.000 til 551.000 personer i forrige uke. Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet.

Det er svakere utvikling enn hva markedet trodde på forhånd.

Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 535.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Tallene viser at snittet de siste fire ukene falt med 6.250 til 548.000 personer.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke falt imidlertid med 70.000 til 6.090.000 personer i uken som endte 26.september.

Fredag kommer forøvrig den månedlige offisielle sysselsettingsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Sparer mindre, bruker mer
Det kom også statistikk over husholdningenes forbruk og inntekter.

Amerikanske forbrukere økte forbruket med 1,3 prosent i august. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene til husholdningene med 0,2 prosent.

Økonomene forventet at forbruket ville øke med 1,1 prosent, mens inntektene ville vise en oppgang på 0,1 prosent.

Revideringer viser at forbruket for juli ble justert opp til en vekst på 0,3 prosent fra 0,2 prosent som opprinnelig ble meldt. Inntektene ble justert fra uendret i juli til en vekst på 0,2 prosent.

De amerikanske forbrukerne er en viktig bidragsyter til en eventuell bedring i verdensøkonomien. Av den økonomiske aktiviteten i USA utgjør forbruket til husholdningene rundt 70 prosent, og det får positive effekter når amerikanerne åpner pengebøkene.

Spareraten til amerikanerne er på vei ned. I august lå sparing på 3,0 prosent av disponibel inntekter, mens den i juli lå på 4,0 prosent av disponible inntekter.

Innkjøpssjefene
Det som omtales som det viktigste nøkkeltallet i dag er innkjøpssjefsindeksen en fra ISM-instituttet i USA. Den reflekterer utviklingen i industrien.

Nordea Markets ser for seg en ny økning i august.

- ISM tror vi vil stige i september, men økningen blir mer moderat sammenlignet med de siste månedene. Vi tror på en økning til 53,5 fra 52,9, den niende måneden på rad med oppgang. ISM vil, hvis vi har rett, være på det høyeste nivået siden mai 2006, og mye høyere enn bunnivået på 32,9 i desember i fjor. I går fikk vi imidlertid en veldig svak Chicago PMI. Den falt fra 50 til 46 og skapte en viss uro for at ISM skal skuffe på nedsiden, skriver analytiker Erik Bruce i Nordea Markets i en kommentar.

Ifølge Bloomberg venter analytikerne en måling på 54 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag