*Nettavisen* Økonomi.

Negativ stemning på Wall Street

Foto: JUSTIN LANE (Scanpix)

På ettårsdagen for Lehman Brothers-kollapsen er det laber børsstemning i USA.

14.09.09 16:03

Den globale nedturen er ventet å fortsette når de amerikanske børsene åpner dørene klokken 15.30 norsk tid.

På det som er ettårsdagen for den dramatiske uviklingen i kjølvannet av kollapsen i Lehman Brothers viser den innledende handelen negative signaler.

S&P 500 faller 0,4 prosent til 1.038,90 poeng, mens Dow Jones Industrial faller 0,41 prosent til 9.565,98 poeng. Nasdaq faller 0,22 prosent til 2.076,68 poeng.

Investorene er bekymret for en mulig krangel i handelen mellom USA og Kina på grunn av nyheten om at USA har innført nye tariffer på dekk fra kinesiske produsenter.

I fokus i dag er finansaksjer og energirelaterte aksjer. Bank of America faller 2 prosent på uttalelser fra den Nobelpris-vinnende økonomiprofessoren Joseph Stiglitz. Han er av den oppfatning at USA har mislyktes med å rette opp i de underliggende problemene i det finansielle systemet som oppsto i etterkant av kollapsen i Lehman Brothers.

- I USA, og mange andre land, har de bankene som var for store til å feile, nå blitt enda større. Problemene er enda større nå enn de var i 2007, før krisen oppsto, sa Stiglitz i et intervju i Paris mandag, ifølge Bloomberg.

På råvaresiden faller aluminiumskjempen Alcoa 2,5 prosent etter at analytikerne i HSBC ga aksjen undervekts-anbefaling. I tillegg har metallprisene falt på råvarebørsen i London.

- Samtidig med at investorene bygger opp sine forventninger til fremtiden dukker det opp stadig tøffere hindre. Vi er ikke bearish til markedet, og på en 12 måneders horisont er vi fortsatt optimistiske, vi er bare ute med en kortvarig forholdsregel. En korreksjon virker sannsynlig, sier forvalter Tristan Hanson i Ashburton Ltd til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.