*Nettavisen* Økonomi.

Negativ tone i New York

Wall Street, Børs, USA, NYSE Foto: MARK LENNIHAN (Scanpix)

Børspilene peker nedover.

15.12.09 15:35

Det ligger an til en tung dag på de amerikanske børsene, etter blandete amerikanske nøkkeltall i forkant av tirsdagens åpning.

S&P 500 faller 0,45 prosent til 1.109,14 poeng, mens Dow Jones Industrial er ned 0,34 prosent til 10.464,76 poeng. Teknologitunge Nasdaq er ned 0,38 prosent til 2.203,56 poeng.

Svake signaler
I forkant av åpning viste nye tall at konjunkturmålingen til den amerikanske sentralbankens regionkontor i New York langt svakere enn hva markedet forventet.

Indeksen New York State Empire falt til 2,55 poeng i desember fra 23,51 poeng i november, mens økonomene ifølge Bloomberg forventet en oppgang til 24 poeng for indeksen.

Delmålingene som følger sysselsettingen falt til minus 5,26 poeng fra 1,32 poeng i november, mens prisene som ble mottatt viser en nedgang til minus 9,21 poeng fra minus 2,63 poeng i november. Nye ordre falt til 2,20 poeng fra 16,66 poeng.

- Økonomisk bærekraft er nøkkelfokuset til investorene. New York-indeksen var svakere enn ventet og antyder at snuoperasjonen i økonomien går veldig sakte. Det kan føre til mer volatilitet med tanke på den sterke børsutviklingen, sier strateg Alan Gayle i Ridgeworth Investments til nyhetsbyrået Bloomberg.

Høyere priser
Samtidig kom produsentprisindeksen fra amerikanske myndigheter, og den viste en vekst på 1,8 prosent i november. Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Når det gjelder kjerneprodusentprisindeksen, der de volatile matvare- og energiprisene er holdt utenom, steg denne med 0,5 prosent i november. I forkant hadde økonomene forventet at produsentprisene ville stige med 1,0 prosent, mens kjerneprodusentprisene ville stige med 0,7 prosent. Energiprisene steg i måneden med hele 6,9 prosent.

Det kom også nye tall for industriproduksjonen i USA. Den viste en oppgang på 0,8 prosent i november. Det viser tall fra den amerikanske sentralbanken. Industriens kapasitetsutnyttelse steg til 71,3 prosent fra 70,6 prosent i oktober.

I forkant hadde økonomene forventet at industriproduksjonen ville stige med 0,5 prosent i november, viser estimater innhentet av Bloomberg. Industriens kapasitetsutnyttelse var ventet å stige til 71,1 prosent.

Tirsdag begynner også den amerikanske sentralbanken sitt to dager lange rentemøte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.