Gå til sidens hovedinnhold

«Nei til Mannegruppa Ottar» har samlet inn 80.000 kroner til Barnekreftforeningen på et døgn

Flere aksjoner startet tirsdag.

På ett døgn er det samlet inn 80.000 kroner til Barnekreftforeningen, som reaksjon på Facebooksiden «Mannegruppa Ottar».

Barnekreftforeningen har merket den økte aktivitet på foreningens nettsider de siste dagene.

- Jeg har sett en del om det på Facebook-siden vår, der er det mange som sier de vil bli fast giver. Det er litt tidlig å gjøre opp status økonomisk ennå, men de tre gruppene som ble startet i går har samlet inn 80.000 kroner så langt, sier Barnekreftforeningens styreleder, Are Rasmussen, til Nettavisen.

«Mannegruppa Ottar» er en lukket Facebook-gruppe for menn, og hadde i forrige uke i underkant av 40.000 medlemmer. Gruppen har fått et dårlig rykte etter mye negativ medieomtale de siste dagene, etter at flere unge jenter har blitt hengt ut og hetset på forumet, deriblant toppblogger Sophie Elise Isachsen.

Da Barnekreftforeningen ble gjort oppmerksom på hva gruppa sto for, stengte de hele innsamlingsaksjonen.

LES også: Sophie Elise: - Fikk råd fra politiet om å fjerne blogginnlegg om Mannegruppa Ottar for min egen sikkerhet

Avstand fra holdningene

Felles for de nystartede aksjonene er å samle inn penger, på et annet grunnlag, slik at Barnekreftforeningen likevel får midler til sitt arbeid.

Onsdag ettermiddag er det tre innsamlingsaksjoner på Barnekreftforeningens nettside som er anti-mannegruppa. De ble opprettet tirsdag, som en reaksjon på nyheten på at Barnekreftforeningen sa nei til pengene fra «Mannegruppa Ottar».

En av innsamlingsaksjonene er «Vi som ikke er mannegruppa Ottar», som er startet av Lars Giæver, som sitter i kommunestyret for MDG Lillehammer.

- Jeg så at mange syntes det var flott at Barnekreftforeningen tok et standpunkt og ikke ville motta pengene fra Mannegruppa Ottar. Da tenkte jeg som så at foreningen og ikke minst kreftrammede barn trengte pengene, og at det var bedre å handle enn å prate. Vi er tross alt flere, og alle ser ut til å være enig om at saken er god, sier han til Nettavisen.

Den aksjonene har så langt samlet inn over 30 .000 kroner siden tirsdag.

- Det er fantastisk positivt. Bidrar alle etter evne, så blir dette utrolig bra tror jeg.

- Noe positivt

Giæver hadde ikke noe spesielt forhold til Barnekreftforeningen fra før, men ser det positive i det hele.

- Man kan si mye om Mannegruppa Ottar, men de har bidratt til at jeg og sikkert mange flere har fått bedre kjennskap til Barnekreftforeningen og deres arbeid. Ikke så dumt at det ikke er godt for noe?

Men Giæver, som mange andre, reagerer på det enkelte medlemmer i Mannegruppa har bedrevet på Facebook-siden.

- Det blir feil å dømme 40 000 menn, men gruppa viser nok at det er mye frustrasjon der ute. Akkurat vitsene klarer jeg ikke å bli så provosert over, men når det blir en kultur for å henge ut enkeltpersoner og jenter ned i 13-årsalderen på måten som har framkommet er det ganske skremmende synes jeg. Man kan jo lure på hvordan samfunn slike personer ønsker at vi skal ha. Her burde administratoren ha tatt grep og ryddet opp på en skikkelig måte. Jeg blir litt skremt over det som har kommet fram.

- Feil fane

«Nei til mannegruppa Ottar» er en annen av innsamlingene, og skriver på sin aksjonside:

«Barnekreftforeningen sier nei til 180.000 kr fra "Mannegruppa Ottar"! All ære til dem for å ta avstand fra holdninger som kommer fram der! Men - det er jo synd at de går glipp av penger som kunne vært et viktig bidrag for å gjøre livet bedre for barn med kreft ... Hvor mye klarer vi å hjelpe Barnekreftforeningen med, vi som synes Mannegruppa er alt for drøy??»

Ved 12.30-tiden onsdag har denne aksjonen alene samlet inn over 41.000 kroner.

Rasmussen er glad for initiativet, men kan ikke si sikkert hvor mye som har kommet inn totalt det siste døgnet. I tillegg til disse gruppene, er det også mulig å donere penger via vipps og via telefon, og Rasmussen sier det derfor tar litt tid å få det totale bildet på donasjoner.

- Det er veldig flott om folk vil gi, det er kjempebra man gjør det. Det er nok mange av de i «Mannegruppa Ottar» som er skikkelige folk og som ønsket å gi et bidrag, men de gjorde det under feil fane, sier Rasmussen.

Medlemmene forsvinner

Iløpet av samme døgnet, siden saken spredde seg i media og motstanden bredde om seg på sosiale medier, har «Mannegruppa Ottar» har mistet over fem tusen medlemmer på under et døgn.

Tirsdag ettermiddag hadde gruppen vel 35.000 medlemmer. Klokken 22.00 tirsdag kveld var medlemstallet nede i 31.599. Onsdag ved 15-tiden har gruppen 27.255 medlemmer.

Administrator Kay Erikssen, som sier det har kommet innlegg på siden som går over streken, uttalte at de til tross for tusenvis av utmeldelser, har stor pågang av folk som ønsker å bli medlem.

- Vi har rundt 7.000 som venter på å komme inn, opplyste Erikssen tirsdag kveld.

LES også: Mannen bak Ottar-gruppa: - Trist at noe som var godt ment tar en slik vending

- Vitser om sex med barn

Blogger Linn Winsnes Rosenborg er en av de som har reagert kraftig på gruppens innhold.

- De som ikke forstår signaleffekten det har å velge og være medlem i en gruppe som dette, har misforstått noe radikalt og viktig, skriver hun i sin blogg.

Eirik, som har bloggen MannOmAlt, skriver at han var medlem av gruppen i en kort tid, men at han måtte melde seg ut på grunn av slike hendelser:

- Vitser om sex med barn, sykebilder av vrengte organer. Trusler mot folk som rapporterte bildene og en enighet om at de som snakket negativt om gruppen, burde bli flådd levende.

Les også

Heidi Williams setter fokus på mental helse med fantastiske yogabilder

Les også

«Nå er jeg klar. Dere kan fjerne de friske brystene mine»

Les også

Ryel: - Unge jenter bør operere bort friske bryst

Les også

Kreftfri topp-politiker rørte tilskuerne til tårer

Kommentarer til denne saken