Ketil Solvik-Olsen

Nei til Senterpartiets visjon om økt strømeksport

Debatt

NEI TIL SPs VANNKRAFTVISJON: Ketil Solvik-Olsen.

NEI TIL SPs VANNKRAFTVISJON: Ketil Solvik-Olsen. Foto: (NTB scanpix)

Av Ketil Solvik-Olsen, 2. nestleder i Frp.

Økt eksport av norsk vannkraft. Det var Senterpartiets store visjon sist gang de styrte olje og energidepartementet. Senterpartiets første olje- og energiminister Åslaug Haga sendte stolt ut pressemelding hvor hun skrev: «Min visjon er at Norge skal bli en betydelig eksportør av rein fornybar energi.» Norge skulle bli Europas batteri. Altså – Senterpartiets visjon var salg av norsk vannkraft til utlandet.

Senterpartiets neste olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fulgte opp, og forsterket budskapet, slik som i denne kronikken i Dagbladet. Han bekreftet at Norge skulle bygge ut fryktelig mye flytende havvindmøller. Og han skulle bygge månelanding på Mongstad – altså rense gasskraftverket.

Dette var ikke to «arbeidsuhell». Dette var tonen under rødgrønn regjeringen. Strategien var kjent langt utenfor Norges grenser i 2008, og strategien om at havmøller og vannkraften skulle gjøre Norge til Europas batteri ble stadig omtalt av politiske analytikere i Norge.

Les også Slagsvold Vedums kommentar: Norsk energi må brukes i Norge

Tenk litt over dette. Senterpartiets store visjon i regjering var å selge lassevis av norsk strøm til EU, for at de skulle fase ut kull. Våre vannkraftressurser skulle altså tømmes aktivt for å dekke Tysklands behov for strøm. I tillegg skulle vi produsere mer strøm ved hjelp av havvindmøller, som måtte subsidieres med ca. 1 kr pr kilowatt/time. Samtidig skulle det brukes titalls milliarder kroner på å rense et av de reneste gasskraftverkene i verden. Man kan tenke seg hva det ville betydd for norske strømkunder og skattebetalerne.

Den tredje olje- og energiministeren fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fulgte opp ved å kjempe for to nye store strømkabler til utlandet, en til Tyskland og en til England. Han var også positiv til å bygge strømkabel til Skottland, men forutsatte at det var den norske staten som bygget den og ikke lokale kraftselskap på Vestlandet (SPs tillit til lokaldemokratiet er som kjent lav når SP styrer). I Stortinget 11.april 2011 sa Borten må at Norges reguleringskapasitet (altså vår vannkraft) byr «på en del spennende muligheter knyttet opp mot land i Europa som har helt andre utfordringer.» Altså, storstilt eksport av vannkraft til Europa. Og helt i tråd med det hans forgjenger, Riis-Johansen skrev til Stortinget 1.10.2010: «Jeg er opptatt av å se på mulighetene som ligger i å utnytte det norske vannkraftsystemet som en effektbalanse i forhold til Europa.»

FrP ønsker at kraften kommer norsk industri og norske husholdninger til gode. Unødvendig å si, men FrP var veldig skeptisk til Senterpartiet og den rødgrønne regjeringens politikk. FrP var kritisk til den store utbyggingen av strømkabler. FrP har kjempet for lavere elavgifter, og vant frem i statsbudsjettet for 2019. Vi har kjempet for økt utbygging av vannkraft. I opposisjon tapte vi mot Senterpartiet, men i regjering har vi opplevd at utbygging av fornybar energi har økt betydelig, og er rundt dobbelt så stor som snittet de siste 25 år. Det bidrar til bedre kraftbalanse her i landet. De nye kraftlinjene til utlandet som er bygget, ble altså initiert under forrige regjering og med Senterpartiet i førersetet. Fordi Senterpartiet ville hjelpe EU å stenge kullkraft. Da blir det falskspill å late som om SP nå er imot å selge kraft til EU. Det var jo hele poenget til Senterpartiet.

Under rødgrønn regjering ble det lovet støtte til utbygging av småkraft i Norge (altså, små vannkraftverk). Mange aktører vedtok investeringene, men fikk så beskjed om at de ikke ville motta støtten likevel. De ble lurt av Senterpartiet. Det ordnet vi opp i. Småkraftbransjen ga ros til FrP, de ga kritikk til Senterpartiet.

Les også Gunnar Stavrum: Tjener norske forbrukere på europeiske kraftpriser i Norge?

Under dagens regjering har strømprisene vært relativt lave, både i historisk perspektiv og sammenlignet med andre europeiske land. Nå opplever Norge høye strømpriser. Det skjedde flere ganger under rødgrønn regjering. Vi er utsatt for slike svingninger når kraftsystemet er avhengig av vær og klima. Mye kulde og lite regn gjør at tilgangen til strøm blir mer begrenset. Når vi må importere strøm fra utlandet, så går prisene opp. Vi må sikre at man blir enda flinkere til å beregne fremtidig nedbør, slik at man ikke produserer vannkraften for tidlig for å gjøre klar til nytt nedbør som så ikke kommer.

Men når Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, skriver i Nettavisen om kraftsituasjonen så kaster han stein i glasshus. Det er nesten en parodi å se hvordan Senterpartiet snur kappen etter vinden. Bruk norsk energi i Norge, skriver han. Ja, da burde han stemme Fremskrittspartiet. For Senterpartiets visjon i regjering var å bruke norsk energi i Europa.

Vedum er for øvrig tilnærmet uredelig når han viser til en artikkel hvor daværende olje- og energiminister Tord Lien sier Norge bør avslutte subsidieringen av kraftsektoren, og hvor Vedum hevder det betyr at FrP ønsket høyere strømpriser. Nei, på ingen måte. Det er ikke det samme som å ønske høyere strømpriser, det handlet om at vi ville slutte å legge ekstra avgifter på strømkundene for å subsidiere strømprodusentene. Selv om Vedum nå forsøker å skjule Senterpartiets politikk og bløffe om FrPs politikk, så tror jeg alle som har litt politisk hukommelse avslører hans spill. En ting er sikkert – ingen strømkunder bør ønske seg tilbake til Senterpartiet i olje- og energidepartementet. Vi trenger ikke en regjering som har som fremste visjon å eksportere vår vannkraft, slik Senterpartiet ønsket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Senterpartiet

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag