*Nettavisen* Økonomi.

Nekter å gå

Foto: Scanpix

Islands svært upopulære sentralbanksjef nekter å trekke seg.

David Oddsson, sentralbanksjef på Island, nekter å gå av. I et brev offentliggjort på sentralbanken Sedlabankis hjemmeside søndag gjør Oddsson det klart at han ikke vil bøye av for presset.

NA24 - din næringslivsavis

Oddsson har blitt utpekt som den store syndebukken for den økonomiske katastrofen Sagaøya har havnet i. Sammen med nylig avgått statsminister Geir Haarde var Oddsson med på å liberalisere bankreglene på øya. Oddsson var statsminister på Island i mer enn ti år før han overtok som sentralbanksjef.

Store demonstrasjoner
Da de islandske bankene gikk over ende som følge av finanskrisen, begynte de omfattende demonstrasjonene rettet mot regjeringen og sentralbanksjefen.

Islands nye statsminister, Johanna Sigurdardottir, skrev et brev til Oddsson med oppfordring om at han skulle trekke seg, men dette ble kontant avvist fra sentralbanksjefens.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Latterlig
Oddsonn skrev i brevet at han gjentatte ganger hadde advart mot en kommende bankkrise på Island.

- Det er latterlig at en minister som selv ikke har løftet en finger for å prøve å hindre det som skjedde nå oppfører seg på denne måten. Jeg har aldri løpt fra noen oppgave jeg har påtatt meg, og vil ikke gjøre det nå, skriver Oddsson i brevet, ifølge Reuters.

Det har ennå ikke kommet noen respons fra statsminister Sigurdardottir på Oddssons linje om å nekte å gå av.

Alltinget på Island jobber nå med et lovforslag som vil endre strukturen på ledelsen i sentralbanken. Banken skal ha en toppsjef, i stede for det nåværende styret som består av tre personer. Oddsson har vært den ledende personen i styret. En av de tre medlemmene, Ingimundur Sigfusson trakk seg fredag i forrige uke. Det har altså Oddsson nektet å gjøre.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Annonsebilag