*Nettavisen* Økonomi.

Nekter å godta Økokrims millionbot

Økokrim Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Selskapet til de tre nordmennene som er tiltalt for grov korrupsjon vil ikke betale.

20.11.09 15:54

Norconsult vil ikke betale korrupsjonsboten de er ilagt av Økokrim.

Fredag ble det kjent at Økokrim har tiltalt tre tidligere prosjektansatte i konsulentselskapet Norconsult for grov korrupsjon i forbindelse med et prosjekt i Tanzania. I tillegg ble selskapet ilagt et forelegg på 4 millioner kroner.

Ikke grunnlag
Norconsult sier fredag ettermiddag at selskapet ikke er enig i at det er grunnlag for forelegget og vil forfølge saken.

- Vi kan ikke se at Økokrim har grunnlag for å ilegge selskapet et forelegg og fastholder at Norconsult ikke har vært delaktige i korrupsjon, sier administrerende direktør John Nyheim i Norconsult i en melding lagt ut på selskapets hjemmeside.

Fant ingen kvitteringer
Saken dreier seg om forhold knyttet til et byggeledelsesoppdrag for Dar Es Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA) i Tanzania som startet i 2003. Oppdraget er gjennomført av et Joint Venture der Norconsult er en av tre parter, gjennom et prosjektkontor i Tanzania ledet av en av de andre partene.

I september 2006 kom revisorer fra Verdensbanken til Norconsults prosjektkontor i Dar es Salaam, Tanzanias hovedstad. De ville granske hvor 900.000 kroner fra en konto tilhørende ingeniørselskapet Norconsult var blitt av. I mai 2007 tok Norconsult selv kontakt med Økokrim etter at det i 2006 ble avdekket at prosjektkontoret i Tanzania hadde utbetalt totalt 146.500 dollar uten annen dokumentasjon i regnskapet enn håndkvitteringer.

- Opptrådte på vegne av Norconsult
Førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim forklarte til NA24 tidligere fredag at de har ilagt Norconsult forelegget fordi de mener at de tre prosjektansatte i Norconsult har opptrådt på vegne av selskapet.

- Det er en hjemmel i norsk lov om at man kan ilegge foretak straff. Det har vi gjort fordi disse tre konsulentene har opptrådt på vegne av Norconsult, og de har heller ikke hatt personlig gevinst på dette. Vi mener også at Norconsult ikke har hatt tilfredsstillende rutiner, sa Angell til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Trakk seg ut av Tanzania
Norconsult skriver i meldingen at selskapet igangsatte en rekke granskinger og tiltak etter at utbetalingene fra prosjektkontoret ble avdekket i 2006. Etter en grundig vurdering av forholdene i landet besluttet Norconsult i 2008 å trekke seg ut av Tanzania.

- Vi aksepterer ingen former for økonomiske misligheter eller korrupsjon, sier administrerende direktør John Nyheim.

Norconsult har også gått gjennom selskapets etiske retningslinjer og alle interne rutiner for vurdering av internasjonale samarbeidspartnere, tilbudsgiving, kontraktsinngåelser, prosjektgjennomføring, økonomistyring og regnskapsførsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.