NA24.no

Nekter å si om det pågikk skjulte forhandlinger

Anne Marit Bjørnflaten (Ap) har fått seg ny jobb.

Allerede 20. mars i år gratulerte Nettavisen NA24 Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten med ny jobb hos kommunikasjonsbyrået Mørland & Johnsen.

Den gangen nektet hun på at hun hadde skrevet under.

- Vet du hva, jeg har ikke avtale om ny jobb, sa Bjørnflaten til Nettavisen NA24 20. mars klokken 12.27.

- Så du skal ikke begynne hos Mørland?

- Jeg har fått flere tilbud som jeg vil vurdere, men har ikke takket ja til noen, sa hun.

- Så du skal ikke jobbe hos Mørland?

- Den eneste jobben jeg fortsatt har, er at jeg har permisjon fra Nasjonalt senter for telemedisin, fortsatte hun.

Ny jobb
Nå, fredag 21. juni, annonserer hun at hennes nye arbeidsgiver blir nettopp Mørland & Johnsen. Hvor hun begynner 1. november.

Men etter det Nettavisen NA24 erfarer var hun allerede 20. mars, altså for tre måneder siden, i tett dialog med Jon Mørland og Mørland & Johnsen.

- Vi får gratulere deg med ny jobb på ny.

- Jo, takk for det, sier Bjørnflaten

- Vi snakket sammen i mars, du husker vel det?

- Ja.

- Sett i lys av det vi snakket om da og vi nå vet. Fremstår ikke den samtalen litt rar?

- Det jeg sa er at jeg har fått flere tilbud, og det er helt greit. Det var flere som tok kontakt og flere som var interessert, sier hun.

- Så fikk jeg nylig tilbudet som jeg har takket ja til, og jeg underskrev kontrakten i dag.

3639211

- Så du hadde ikke hatt noen avtale eller samtaler med Jon Mørland da vi snakket sammen i mars?

- Jeg har jo møtt ham ved flere sammenhenger, fordi han er jo den som følger Gro når hun er i Norge. Så jeg har møtt han ved flere Arbeiderparti-sammenhenger, det legger jeg ikke skjul på. Men tilbudet til Mørland & Johnsen, det fikk jeg først nylig, sier Bjørnflaten.

- Men hadde dere snakket sammen om et eventuelt tilbud i mars?

- Nei, som sagt. Det er flere som har tatt kontakt med meg, og hvem det er har jeg ikke tenkt å kommentere.

- Men alt rundt Mørland kan du vel kommentere nå?

- Som sagt er det flere som har tatt kontakt, heldigvis for meg. For det viser jo at stortingsrepresentanter er interessante. Men som sagt: tilbudet det fikk jeg nylig. Det har gått flere rykter om hvor jeg skulle begynne å jobbe.

- Var dere i samtaler den 20. mars? For det var jo kjent at du skulle slutte.

- Flere har kontaktet meg, men hvem det er vil jeg ikke kommentere. Jeg kommer ikke til å kommentere noen som eventuelt har vært i kontakt med meg. Jeg skjønner hvor du vil med tanke på habilitet og sånne type ting, sier Bjørnflaten.

- Dialog i noen tid
Jon Mørland uttaler seg slik om saken:

- Vi har hatt en uforpliktende dialog med Bjørnflaten i noen tid, uten at jeg kan tidfeste det nøyaktig, sier han til Nettavisen NA24.

Vi har selvsagt funnet det riktig å ikke informere henne om kundeforhold, ikke fremsette tilbud og ikke ta noen beslutninger rundt en mulig ansettelse så lenge Bjørnflaten har hatt oppgaver og saksansvar på Stortinget. Derfor ble et tilbud først framsatt onsdag, og akseptert i dag, legger han til.

- Gått svanger med PR-rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver Haakon Schrøder, mener nettopp måten Bjørnflaten svarer på, er den beste dokumentasjonen på at hun allerede 20. mars i år var i kontakt med sin ny arbeidsgiver.

- Det er den beste dokumentasjonen på at hun har vært i kontakt med sin nye arbeidsgiver, sier Schrøder til Nettavisen NA24.

- Hun har i hvert fall i et kvartal, gått svanger med en PR-rådgiver i magen og det er jo en mektig følelse, fortsetter han.

Schrøder mener at det er det uformelle som eventuelt er det problematiske her.

- Hvis det er saker som hun har behandlet som er en del av porteføljen til Mørland & Johnsen, så er ikke det bra, sier kommunikasjonsrådgiveren.

- Glem ikke at et politisk vedtak kan utgjøre millioner, og i noen tilfeller milliarder, for en kunde av et kommunikasjonsbyrå. Derfor er det meget viktig å spille med åpne kort, sier Schrøder.

I utgangspunktet er ikke dette problematisk, men ifølge Schrøder, er det Bjørnflaten selv som gjør det unødvendig problematisk.

- Kan hun ikke bare si når dialogen med Mørland & Johnsen startet. Har hun ingenting å skjule, burde ikke det være noe problem, ikke det at jeg tror hun har det, sier han.

- Ikke likt
Bjørnflaten ønsker ikke å kommentere om hun var i kontakt med Mørland for tre måneder siden, men på generelt grunnlag svarer hun.

- Flere har tatt kontakt med meg. Og det blir jo veldig vanskelig hvis man ikke skal kunne kontakte en. Det andre er at det ble nedsatt et eget habilitetsutvalg for å se på dette med habilitet. Jeg er oppmerksom på den debatten som har gått og synes det er en viktig og riktig debatt. Men det habilitetsutvalget kom fram til er at det er en veldig stor forskjell på det å være stortingsrepresentant og det å sitte i ledelsen av et departement. Alt jeg jobber med som stortingsrepresentant er offentlig kjent gjennom Stortinget, sier Bjørnflaten.

- Det er derfor habilitetsutvalget kom fram til at stortingsrepresentanter ikke skal ha karantene. Statsråder og statssekretærer blir ilagt en karantene, nettopp fordi de synes det er problematisk fra dag en. Hadde jeg vært i et departement nå så hadde jeg hatt karantene, fortsetter hun.

- Men om man tre måneder før man har siste dag på jobb er i dialog med ...

- Jeg kommenterer ikke hvem jeg eventuelt var i dialog med.

- Nei, men på generelt grunnlag. Ser du at det kan skape habilitetsproblemer?

- Det er ganske lenge siden det ble offentliggjort at jeg skulle trekke meg. Karakteren når man er stortingsrepresentant er litt annerledes enn når man er vanlig ansatt, fordi det blir kjent at man slutter to år før man faktisk slutter. Og hvis man da skal ha forbud mot å snakke med noen som kan være interessert i å ansatte en i den perioden så blir det veldig vanskelig for alle. Men selv om jeg har skrevet under kontrakten nå, så begynner jeg ikke før 1. november.

- Og jeg mener at den habilitetsproblematikken ikke gjør seg gjeldende på samme måte som hvis jeg hadde vært i et departement. Og jeg synes heller ikke den gjør seg gjeldende på samme måte som med Sylvi Listhaug og den debatten som har vært rundt hun, fordi hun er faktisk ansatt, jeg er ikke ansatt. Jeg begynner ikke før 1. november.

- Det er en ganske vesentlig forskjell på å være ansatt, jobbe et sted og sitte på Stortinget og det å skulle begynne et sted 1. november

- Jeg kommenterer ikke hvem jeg har hatt kontakt med, det tror jeg at jeg har sagt nå åtte ganger. Jeg kommenterer ikke hvem jeg eventuelt hadde kontakt med 20. mars. Jeg fikk tilbud fra Mørland & Johnsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere