Nektes av politiet å bo i sitt eget hus

PÅlegg om å flytte: Solveig og Terje Røste har fått pålegg fra politiet om å flytte ut av huset sitt i Løken Terrasse 19. Nå bor de i bobil på gårdsplassen.

PÅlegg om å flytte: Solveig og Terje Røste har fått pålegg fra politiet om å flytte ut av huset sitt i Løken Terrasse 19. Nå bor de i bobil på gårdsplassen. Foto: Tom Gustavsen (RB.no)

Nå bor Solveig og Terje i bobil rett utenfor.

FET (RB.no): Solveig og Terje Røste er pålagt å flytte på grunn av rasfare. Nå bor de i bobil på gårdsplassen.

– Dette er ikke greit. Jeg håper kommunen tar ansvar, dette må jo være deres ansvar, sier Solveig tydelig oppgitt til Romerikes Blad.

RB fortalte mandag om utglidningene i Løken Terrasse 19. Fet kommune var tiltakshaver og selger da området ble utbygd på slutten av 60-tallet. De innrømmer at ting burde vært gjort annerledes, men viser til at saken nå er foreldet.

Fikk bekymringsmelding

Fredag fikk ekteparet Røste beskjed av politiet om at de umiddelbart måtte flytte ut fra boligen. Dette skjedde etter politiet mottok en bekymringsmelding fra geotekniker Stein Stokkebø ved Stokkebø Competanse AS, som har vært engasjert av beboerne i Løken Terrasse 17 og 19.

«Med bakgrunn i den foreliggende informasjonen finner politiet det ikke trygt at boligen bebos. Og av hensyn til deres egen sikkerhet ble det i dag gitt muntlig pålegg om at boligen fraflyttes. Pålegget vil bli opprettholdt inntil geologisk ekspertise vurderer adressen som trygg, og gis medhold av politilovens paragraf 7» står det i brevet fra lensmannen.

LES OGSÅ: Tomta til Terje raser ut – kommunen nekter å ta ansvaret

– Gitt opp kommunen

Det vises også til at konklusjonen fra den geologiske ekspertisen er entydig, med stor fare for at huset vil kunne kollapse totalt.

Resultatet er at de to pensjonistene er hjemløse, og må bo i en campingbil på gårdsplassen.

– Vi bruker badet og kjøkkenet inne i boligen, de rommene ligger i den tryggeste delen, men vi spiser og sover her ute, forklarer Terje, som har gitt opp å få hjelp fra kommunen.

– Hvis det raser nå så får det bare rase, vi har brukt nær en million kroner på utbedringer allerede, sier han.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke kunne parkere nærmere huset, i tilfellet det raser. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Dersom kommunen kjøper huset så er det ikke noe problem for oss å flytte, men vi er jo avhengige av å få noe igjen for hjemmet vårt. I verste fall sitter vi igjen uten noe. Kommunen vet at de har gjort feil i saken, da er det for drøyt at de viser til at det er foreldet, sier Solveig.

NGI vil rive huset

Røste engasjerte i 2011 NGI (Norges Geotekniske Institutt) for å få en plan til utbedringer, etter deler av tomten raste ut.

I rapporten deres konkluderes det med at den ideelle løsningen for å sikre massene mot videre utglidning er å slake ut skråningen. Huset vil da måtte rives. Det er også beskrevet et alternativt sikringstiltak som ansees som praktisk mulig å gjennomføre uten å rive huset, men NGI understreker at det ikke kan gis noen form for garanti mot at utglidningene da vil stoppes opp.

Også Stokkebø Competanse AS foreslår omfattende tiltak for å unngå at huset skal kollapse. Alle tiltakene er svært kostbare.

– Forsikringsselskapet vil ikke dekke det fordi det skyldes utglidninger i grunnen og kommunen viser til at forholdet er foreldet, så vi blir overlatt til oss selv, sier Terje.

– Kravet foreldet

Ordfører i Fet kommune, John Harry Skoglund sier til Romerikes Blad at han har stor medfølelse for ekteparet, men kommunen mener at de ikke har noe ansvar i denne saken.

– Huset ble bygget for over 40 år siden så et eventuelt krav mot kommunen er foreldet. Hva som er årsaken til utglidningene på ekteparet Røste sin eiendom er også høyst usikkert, sier han.

– Eventuelle avbøtende tiltak mener kommunen at det er Røst selv som må iverksette, konstaterer Skoglund.

Denne saken er levert av RB.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag