NA24.no

Nektet å gi tapt

Sist oppdatert:
Oslo Børs lot seg ikke knekke av en strøm med negative nyheter.

Dagen endte til slutt solid i pluss for Oslo Børs, men veien frem gikk som en berg-og-dal-bane.

Stor internasjonal usikkerhet i finansmarkedene og resultatvarsler fra store internasjonale kjemper så lenge ut til å ødelegge mye av børsdagen. Helt på tampen av handelen kom den amerikanske finansministeren med beroligende uttalelser til markedet.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det resulterte til slutt at hovedindeksen på Oslo Børs ble løftet 1,51 prosent til 237,95 poeng tirsdag.

Ser bedring
Timothy Geithner sier at en stor andel av bankene har mer kapital enn de trenger, og dermed antyder den ferske amerikanske finansministeren at flere av bankene har dekket sitt kapitalbehov. Det skriver Bloomberg.

Uttalelsene kommer samtidig med at det internasjonale pengefondet IMF har lagt frem sin rapport om global finansiell stabilitet. Her blir det anslått at banker og finansinstitusjoner kommer til å trenge rundt 875 milliarder dollar i frisk kapital innen utgangen av 2010. IMF har regnet seg frem til at finansnæringen må tåle nedskrivninger på over 4.000 milliarder dollar på lån og verdipapirer. Det inkluderer 1.000 milliarder dollar som allerede er nedskrevet.

Geithner sier også at de nå ser enkelte tegn på at kredittmarkedene er i ferd med å tine opp og at tilliten er på vei tilbake i markedene. Det ble tolket som godt nytt i det norske aksjemarkedet.

Stabil olje
Oljeprisen forholdt seg stort sett i ro, og ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juni omsatt for 49,70 dollar per fat da handelen på Oslo Børs var over. Det er en nedgang på 0,3 prosent.

Lageroppbygging og fare for at etterspørselen vil bli ytterligere rammet av den økonomiske nedturen fikk investorene til å sikre gevinster og flytte midler over på mindre risikofylte investeringer. Resultatsesongen preger finansmarkedene og får mye oppmerksomhet på mangel av viktige makrorapporter.

Knall og fall etter tall
Resultatsesongen er i full gang, og i USA kom det en god blanding resultater. Det mest urovekkende var likevel at flere av de største selskapene kutter i utsiktene. Det er ikke uventet, men bekrefter det mange analytikere og andre eksperter frykter. Bekymringene til både investorer og myndighetene er at svakere resultater fra selskapene som følge av en alvorlig global resesjon skal forsterke den økonomiske nedturen i verden.

De amerikanske kjempene Caterpillar og DuPont har kuttet i guidingen og ser svakere utsikter enn hva markedet var forberedt på. Deutsche Telekom har også redusert sine utsikter for inneværende år, og skylder på svakere global økonomisk utvikling. Blant annet ser de at driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) vil falle med mellom 2 og 4 prosent under fjorårets nivå, og at kontantstrømmen vil falle.

Endte godt
Usikkerheten ble synlig på at de store tungvekterne svingte mellom pluss og minus. Da handelen var over lå stort sett alle i positivt terreng. StatoilHydro ble løftet 0,68 prosent til 118 kroner, mens Yara klatret 2,31 prosent til 154,75 kroner. DnB Nor klarte å ta seg opp 2,55 prosent til 40,20 kroner.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,4 milliarder kroner, og det ligger rett rundt der snittet har vært de seneste dagene. Yara ble den mest omsatte aksjen, tett fulgt av StatoilHydro.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere