Nerdrum håper å slippe fengselsstraff

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)

Ankebehandlingen av Odd Nerdrums skattesak i Høyesterett er kunstnerens halmstrå for å få prøvet saken på nytt.

24.01.13 10:20

Høyesterett startet torsdag morgen ankebehandlingen av skattesaken uten at kunstneren selv var til stede i rettsbygningen. Nerdrum ble i juni dømt til fengsel i to år og ti måneder for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene i selvangivelsen.

Nerdrum anket hele dommen til Høyesterett, både saksbehandling, straffeutmåling og skyldspørsmålet, men bare den delen som gjelder saksbehandlingen ble tillatt fremmet. Nerdrum og hans forsvarer mener det er vesentlige mangler i lagmannsrettens begrunnelse.

- Nerdrums håp er at Høyesterett gir ham medhold i anken slik at han får ny mulighet til å få prøvet hele saken i lagmannsretten, sa forsvarer Pål Berg til NTB før retten ble satt.

Statsadvokat Erik Førde møter for påtalemyndigheten. Han sier at faktum i saken er endelig avgjort, men dersom Høyesterett bestemmer at det er skjedd en feil, så vil hele saken bli behandlet nok en gang i lagmannsretten.

- Dersom Høyesterett derimot kommer til at det ikke er skjedd en saksbehandlingsfeil, vil denne saken være avgjort, sier Førde. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.