*Nettavisen* Økonomi.

Nerdrum tapte skattesaken

FÅ IKKE ANKE: Odd Nerdrum vant ikke fram i tvistesaken mot Skatt Øst. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Avvist i Høyesterett.

21.07.14 15:39

Odd Nerdrum får ikke fremmet anken i det sivile søksmålet han har reist mot Skatt øst. Det viser den ferske slutningen fra Høyesterett.

Kunstneren saksøkte Skatt øst etter at han ble etterlignet for inntektsårene 1998–2002 og pålagt å skatte av 14 millioner kroner.

Må betale saksomkostninger

- Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett, skriver ankeutvalget i sin beslutning.

Maleren er også idømt saksomkostninger på 20.250 kroner.

- Vi må bare notere at ankeutvalget ikke vil la Høyesterett se på skattesaken, og at vi da i stedet må be skattemyndighetene foreta en ny vurdering slik at de forholdene vi beviste og som lagmannsretten bygget på i straffesaken også blir lagt til grunn i skattesaken. Per i dag har Nerdrum betalt mer enn dobbelt så mye i skatt som han skal betale, og den feilen regner jeg med at staten retter opp. Staten skal være til for folket og ikke omvendt, sier Odd Nerdrums advokat, John Christian Elden, til Nettavisen.

Nerdrum tapte den sivile saken i Oslo tingrett og anket saken til Borgarting lagmannsrett, men også der tapte han anken.

Kunstneren har hatt to parallelle saker gående i rettsvesenet om konflikten med Skatt øst. Den sivile saken omhandler i all vesentlighet de samme beløpene han er dømt for å ha unndratt i straffesaken.

Vil ikke i fengsel

Det var i 2012 Odd Nerdrum ble dømt til fengsel i to år og ti måneder i straffesaken for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene i selvangivelsen. Høyesterett opphevet denne dommen, og sendte den tilbake til Borgarting lagmannsrett.

I lagmannsretten ble skattestraffen redusert til ett års ubetinget fengsel, med tillegg av åtte måneders betinget reaksjon.

Dommen i denne saken ble i forrige uke anket til Høyesterett.

- Med den kraftige reduksjon lagmannsretten gjorde for skatteunndragelsen og at saken er over ti år gammel, burde straffen vært gjort betinget, sa forsvarer John Christian Elden til Nettavisen før helgen.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.