Nerdrums kone: - Ingen kan tvinges til å elske

I RETTEN: Kunstneren Odd Nerdrum og kona Turid Spildo i Larvik tingrett tirsdag. Nerdrum er saksøkt av The Nerdrum Institute (TNI) for et tap anslått til 23 millioner kroner.

I RETTEN: Kunstneren Odd Nerdrum og kona Turid Spildo i Larvik tingrett tirsdag. Nerdrum er saksøkt av The Nerdrum Institute (TNI) for et tap anslått til 23 millioner kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Kunstnerisk skilsmisse i Larvik tingrett

- Ingen kan tvinges til å elske. Vil den ene ut, er det slutt. Slik gjorde Odd Nerdrums kone Turid Spildo det klart at de ville avslutte samarbeidsavtalen med The Nerdrum Institute.

Det var da gått snaue to år siden partene inngikk en tiårig kontrakt som ga selskapet enerett til å markedsføre og selge Nerdrums malerier verden rundt.

Spildos epost i november 2011 skal ha kommet som en overraskelse for selskapets eiere, kunstrådgiver Bjørn Li, tidligere direktør for Nasjonalmuseet Allis Helleland og tidligere direktør for Kunsthuset, Kjell Wenstad. De tre mener avtalen var uoppsigelig og krever erstatning for tapet de har lidd som følge av at kontrakten ble brutt, et tap anslått til 23 millioner kroner.

Ti år ble to

Eposten fra Spildo til TNI, der samarbeidet mellom kunstneren og selskapet ble sammenlignet med et ekteskap, ble referert av saksøkernes advokat Espen Komnæs i Larvik tingrett tirsdag.

Spildo satt ved Nerdrums side i retten, mens Komnæs la fram saksøkernes side av saken.

Avtalen ble inngått på tampen av 2009 og skulle vare til 2019. Selskapet skulle få 50 prosent kommisjon for salg av kunsten.

The Nerdrum Institute som et selskap var ene og alene opprettet for å hjelpe Nerdrum og Spildo med alt det praktiske rundt markedsføring av kunsten, utstillinger og salg, slik at Nerdrum kunne konsentrere seg om det kunstneriske arbeidet, ifølge Komnæs' innlegg.

Han mener Nerdrum visste hva han gjorde da han inngikk avtalen og avviser at han kan ha blitt forledet til å gå med på noe han ikke skjønte omfanget av.

- Alt var fra Nerdrums side en gjennomtenkt helhet, sa Komnæs.

Spikeren i kista for samarbeidet kom da Spildo sendte en epost til Dagens Næringsliv og erklærte at det var over.

Forutsetning

Nerdrum selv skal etter planen vitne senere tirsdag. Hans advokat Stein E. Hove skriver i sitt sluttinnlegg til tingretten at det ikke framgår av avtalen at den er uoppsigelig, og at kunstnerens forutsetning for å inngå avtalen nettopp var at den kunne sies opp uten at en oppsigelse medførte erstatningsansvar.

I en annen rettssak tidligere i år ble Nerdrum dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt skattesvik. Åtte måneder av straffen er gjort betinget. Nerdrum har anket til Høyesterett, og ber om at hele dommen gjøres betinget.

Nedrum saksøkte også Skatt Øst for å ha blitt etterlignet og pålagt å skatte av 14 millioner kroner for inntektsårene 1998 til 2002. Denne saken tapte han både i tingretten og lagmannsretten, og Høyesterett har avvist å behandle søksmålet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.