*Nettavisen* Økonomi.

Nervøs børs

Investorene ble tatt med på en berg- og dalbanetur på Oslo Børs.

10.09.08 18:04

Investorene på Oslo Børs ble slått gul og blå tirsdag etter den nest verste børsdagen i 2008. Onsdag ble en dag fylt med svingninger til siste sekund.

NA24 – din næringslivsavis

Børsen innledet med å stige i morgentimene for så å falle midtveis i sesjonen. Deretter svingte børspilen et utall ganger i intervallet fra en nedgang på halvannen prosent til en oppgang på en prosent. Den siste halvtimen dabbet imidlertid takten av med fallende oljepris som bakteppe.

Hovedindeksen endte til slutt svakt ned med 0,13 prosent til 357,37 poeng

Oljen under 100
Oljekartellet Opec overrasket natt til onsdag med et kutt i produksjonen. Det ble vedtatt å kutte produksjonen med 520.000 fat per dag. Dette skjer etter at markedet mer eller mindre var innstilt på at det ikke ville komme noen kutt.

Oktober-kontrakten på nordsjøoljen holdt seg store deler av dagen så vidt over 100 dollar. Onsdag ettermiddag ble oljelagrene i USA fra forrige lagt frem av det amerikanske energidepartementet. Den viste at de amerikanske råoljelagrene falt med 5,9 millioner fat til 298 millioner fat.

Prisen på ett fat nordsjøolje falt den siste timen av åpningen på børsen til under 100 dollar fatet til 98,44 dollar, en nedgang på nærmere to dollar.

StatoilHydro bidro til å holde børsen i nakkeskinnet med en oppgang på 2,29 prosent til 138,50 kroner. Det ble forøvrig omsatt aksjer i selskapet for 2,8 milliarder kroner.

Vinnere og tapere
Aker Solutions steg 6,02 prosent til 105 kroner. Gårsdagens store børstaper Yara falt også onsdag, men med mer moderate 1,34 prosent til 258,50 kroner, mens gruveselskapet Crew Gold ble dagens verste med en nedgang på 14,57 prosent til 1,70 kroner.

Dagens børsvinner ble GGS, som i morgentimene bekreftet en kontrakt på lekterriggen Alligator med det malaysiske selskapet Petronas. Total kontraktsverdi er 200 millioner dollar.

GGS endte dagen med en oppgang på 13,82 prosent til 1,40 kroner.

Norske Skog har også lagt en sterk dag bak seg, så dagen kan i all sannhet kalles hyggelig for investor Øystein Stray Spetalen, med tunge poster i dagens vinnere.

Ifølge TDN Finans skyldes Skogens oppgang at konkurrentene UPM-Kymmene og Stora Enso meldte at de vurderer å stenge papirkapasitet. Analytiker Jørn Lyshoel i Pareto Securities sier til nyhetsbyrået at dagens meldinger er positive for sektoren, og at UPM-Kymmenes kutt hjelper markedsbalansen i det europeiske avispapirmarkedet.

Norske Skog steg 8,99 prosent til 29,10 kroner.

Europa i rødt
Ute i Europa er børsbildet også rødt over hele linjen.

Den tyske DAX-indeksen falt 0,63 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen og den franske CAC 40-indeksen falt henholdsvis 0,93 prosent og 0,20 prosent. Svenskene måtte se at OMX-børsen falt 0,74 prosent mens danskene og finnene måtte finne seg i at deres to respektive referanseindekser ble sendt ned 0,99 og 0,23 prosent. Moskva ble på ny verst i Europa med et fall på 4,36 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag