*Nettavisen* Økonomi.

Nervøs nyhetsraptus på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Stemningen var lenge til å ta og føle på tirsdag, men markedet endte til slutt svakt positivt.

01.10.09 10:59

Mandag steg de amerikanske børsene på ny optimisme og håp om at økonomiske nøkkeltall og kvartalsrapporter fra mange amerikanske selskaper kan vise en vei ut av det dype økonomiske uføret i den amerikanske økonomien.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag fikk investorene en del signaler å tygge på. Både detaljhandel og flere av selskapene har før dagens børsdag innfridd forventningene. I tillegg har råvareprisene steget i løpet av dagen og sendt energiaksjene i positiv retning.

De toneangivende indeksene svingte også markant.

S&P 500 endte opp 0,53 prosent til 905,84 poeng, mens Dow Jones Industrial steg 0,33 prosent til 8.359,49 poeng. Teknologibaserte Nasdaq gikk opp 0,36 prosent til 1.799,73 poeng.

Økt detaljhandel
En ny rapport viser at detaljhandelen i USA steg med 0,6 prosent i juni, den beste oppgangen på fem måneder. Det var forventet en vekst på 0,5 prosent, melder det amerikanske handelsdepartementet ifølge Marketwatch. Det er imidlertid sterkt bilsalg samt økt salg av drivstoff som drar detaljhandelen opp.

Uten bilhandelen ville detaljhandelen ha steget 0,3 prosent, mens markedsaktørene forventet 0,7 prosent vekst. Ekskludert for både bilsalg og salg av drivstoff falt detaljhandelen med 0,2 prosent i juni. Det er den fjerde måneden med fall på rad.

Samtidig viste en rapport at produsentprisindeksen for juni i USA. Den viste en oppgang på 1.8 prosent, noe som var høyere enn forventet. Estimatene lå på en vekst tilsvarende 1,2 prosent, melder Marketwatch. I mai steg prisene med 0,2 prosent. Oppgangen skyldes i høy grad økte bensinpriser.

Bankkjempe innfridde
Det har vært stor spenning knyttet til resultatrapporten fra det amerikanske finanskonsernet Goldman Sachs, som er den første av de store bankene i USA til å levere rapport for andre kvartal. Resultatsesongen følges svært nøye i det investorene er på jakt etter signaler om at økonomien er i ferd med å nå bunnen i USA.

Goldman Sachs overbeviste i hvert fall markedet med sterkere resultater enn ventet. Goldman fikk et nettoresultat på 3,44 milliarder dollar, eller 4,93 dollar per aksje, sammenlignet med 2,05 milliarder dollar, eller 4,58 dollar per aksje i samme periode i fjor. Analytikerne ventet ifølge estimater fra Thomson Reuters et resultat på 3,54 dollar per aksje.

Driftsinntektene var ventet inn på 10,66 milliarder dollar, mens selskapet leverte 13,76 milliarder dollar. I samme periode i fjor hadde selskapet driftsinntekter på 9,42 milliarder dollar.

Aksjen, som steg kraftig mandag, etter positive uttalelser fra den anerkjente analytikeren Meredith Whitney. Goldman-aksjen endte tilnærmet uendret fra mandagens sluttnivå.

Johnson & Johnson bedre enn ventet
Også konsernet Johnson & Johnson rapporterte for andre kvartal før børsåpning.

Selskapet, som produserer alt fra kontaktlinser til hudkremer, leverte driftsinntekter for kvartalet på 15,24 milliarder dollar. Det er en nedgang 16,5 milliarder dollar fra samme periode i 2008. Nettoresultatet for perioden ble på 3,21 milliarder dollar, eller 1,15 dollar per aksje, som er 3,6 prosent lavere enn året før, da konsernet hadde et resultat på 3,33 milliarder dollar, eller 1,17 dollar per aksje. Selskapet slo dermed forventningene. Ifølge Bloomberg News var det forventet et resultat på 1,12 dollar per aksje for andre kvartal.

Etter stengetid tirsdag legger it-kjempen Intel frem sitt regnskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag