*Nettavisen* Økonomi.

Nervøst på børsene

Foto: Richard Drew (AP)

Wall Street endte opp, men det er grå skyer på himmelen.

14.08.09 09:03

USA-børsene åpnet svakt opp torsdag, men vendte raskt kursen nedover. Til slutt endte det imidlertid med oppgang. Dow Jones-indeksen steg 0,4 poeng til 9.398, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,7 prosent til 1.013 poeng. Teknologitunge Nasdaq-indeksen endte opp 0,5 prosent til 2.009 poeng.

Dermed var to av indeksene igjen over psykologiske nivåer.

I forkant av åpningen var det optimisme etter bedre enn ventede tall fra varehuskjeden Wal-Mart. En time før åpning ble imidlertid en rekke makrotall lagt frem, og det ga investorene en liten kalddusj.

Resesjonsfrykten avtar
Onsdagens signaler fra Federal Reserve om tegn til utflating i økonomien ble godt mottatt på børsene. Nyheten om at de to største europeiske økonomiene Frankrike og Tyskland er ute av resesjon etter positiv vekst i andre kvartal, ble også godt motatt.

Torsdag formiddag la tyske statistikkmyndigheter frem ferske tall som viser at bruttonasjonalproduktet i Europas største økonomi var positivt i andre kvartal. Sesongjusterte tall viste en vekst på 0,3 prosent, langt bedre enn analytikernes forventninger om en nedgang på 0,2 prosent, ifølge Bloomberg News.

På årsbasis falt BNP med 5,9 prosent, også det bedre enn forventningene om en nedgang på 6,9 prosent. Dermed er Europas største økonomi overraskende ute av resesjonen. En resesjon betegnes som en periode på to kvartaler med negativ vekst. Tyskland har hatt negativ BNP-vekst de siste tre kvartalene.

Også Frankrike er overraskende ute av resesjonen. I andre kvartal var BNP-veksten på 0,2 prosent, mot ventet fall på 0,3 prosent.

Makro-skuffelser
Imidlertid la skuffende makrotall en demper på stemningen. Både de ukentlige ledighetstallen og detaljhandel for juli kom inn på nedsiden av analytikerforventningene.

Tall fra handelsdepartementet viser at detaljhandelen falt med 0,1 prosent i juli. Hvis det volatile bilsalget holdes utenom falt detaljhandelen med 0,6 prosent i juli. Økonomene ventet at detaljhandelen ville stige med 0,8 prosent, og dersom bilsalget ble holdt utenom ville detaljhandelen stige med 0,1 prosent, viser estimater fra Bloomberg News.

Det er ingen tvil om den statlige stimulansepakken på biler har ført til lavere forbruk av andre varer i USA.

Som om ikke det var nok så viste det seg at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA steg med 4.000 til 558.000 personer i forrige uke. Dette er litt over forhåndsestimatene. Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 545.000 personer.

Antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke falt imidlertid med 141.000 til 6.202.000 personer i uken som endte 1.august. Det er det laveste siden 11. april, ifølge statistikken. Snittet av nye søkere de siste fire ukene steg med 8.500 personer til 565.000. Det er det høyeste nivået siden 18.juli.

Wal-Mart innfridde
I førhandelen stiger Wal-Mart 1,7 prosent. Selskapet fikk et resultat på 3,45 milliarder dollar i andre kvartal.

Kjøpesenterkjeden med mer enn 8.000 varehus og 2 millioner ansatte klarte dermed å bedre resultatet fra samme periode året før da resultatet havnet på 3,4 milliarder dollar.

Fordelt per aksje økte resultatet til 88 cents fra 87 cents.

Dette var bedre enn analytikerforventningene om et resultat på 86 cents. Omsetningen endte på 100,9 milliarder, ned fra 102,3 milliarder dollar i samme periode. Analytikerne hadde ifølge Thomson Reuters sett for seg en omsetning på 103,1 milliarder dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag