*Nettavisen* Økonomi.

Nervøst på Oslo Børs

Usikkerheten øker i takt med det globale børsfallet.

07.06.07 10:15

Oslo Børs knallet til fra start, men etter hvert som markedet fikk summet seg faller kursene noe tilbake. Hovedindeksen er ned 0,11 prosent til 488,75 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

USA hengte seg på det globale børsfallet etter at rentefrykten spredte seg. I første kvartal økte arbeidskostnadene og det øker presset på inflasjonen. Markedsrentene har allerede reagert på renteutsiktene og dette gir press på aksjemarkedet. Sammen med den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes advarsler om oppsiderisikoen for inflasjonen har dette vekket inflasjons- og rentespøkelset.

Advarsler
Flere av de som sitter tett på aksjemarkedet begynner dessuten å advare mot aksjer. Meglerkjempen Morgan Stanley var onsdag ute og anbefalte sine kunder å styre unna aksjer og eventuelt redusere porteføljen med denne type verdipapirer.

Oljeprisen kompliserer bildet på Oslo Børs. Oppgangen kommer etter at tyrkiske styrker tok seg inn i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Dette øker risikopremien og sammen med frykten for orkansesongen sender dette oljeprisen oppover. Torsdag morgen koster kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juli 71,30 dollar ved råvarebørsen i London.

Statoil uforandret
Oppturen i oljeprisen hindrer de store kursfallene blant de oljerelaterte aksjene. Statoil er uforandret på 165,50 kroner, mens Norsk Hydro faller 0,47 prosent til 213,75 kroner.

Meglerhuset Orion Securities anbefaler kundene sine å shorte Norsk Hydro.

- Norsk Hydro er en indeksaksje der likviditeten teller positivt, og dette gjør papiret til et interessant short-case om man er usikker på markedet og frykter kursfall, skriver Orion i sin utgave av Dagens Analyse.

Bedre start
De to andre sentrale oljeselskapene DNO og Altinex har fått en langt bedre start. Aksjene stiger 0,35 prosent til 11,42 kroner og 1,04 prosent til 1,95 kroner.

Orion har en short-anbefaling på solenergiselskapet. Meglerhuset mener at prisingen av aksjen er høy og at mye av forventningene allerede er bakt inn i aksjekursen.

- Den høye vurderingen gjør aksjekursen følsom overfor endringer i markedsklimaet, skriver Orion.

REC-aksjen stiger 0,26 prosent til 191,50 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.